sobota 17. září 2011

Florbal: Ohlédnutí a plány 2011

Nacházíme se v období, kdy vrcholí přípravy na novou florbalovou sezonu, a proto by bylo dobře ohlédnout se za sezonou uplynulou.


Nejmladší božičtí florbalisté přibližně před rokem očekávali první trénink sezony, který se z důvodů opravy tělocvičny posunul téměř k prvnímu turnaji Florbalové ligy nadějí. Ta měla svůj počátek pod DDM Miroslav právě v minulé sezoně. Zúčastnili se jí florbalisté 1.-6. třídy. Postupně se odehrály turnaje v Prosiměřicích, Hostěradicích, Božicích a v Miroslavi. Naši florbalisté si v ní vedli velice dobře. Nejmladší kategorie se stala historicky prvním vítězem této ligy a kategorie starší obsadila celkové druhé místo.


Během celého roku šlo vidět zlepšení ve všech směrech. To vrcholilo na domácím turnaji za podpory fanoušků a ukázalo se na závěrečném turnaji, kde naši florbalisté předvedli nejen florbalový um, ale i cit pro tým a fair play. Byl jsem rád, že tento hlavní cíl, který jsme si na začátku sezony dali, tedy vytvořit tým pravých sportovců, se vydařil. Bonusem pak byla i vynikající umístění.

Přibližně v polovině sezony jeli žáci páté třídy doplněni o hráče z nižších ročníků otestovat své dovednosti na turnaj pořádaný týmem TJ VHS Znojmo. Na něm kluci poznali jiné týmy s jiným přístupem ke hře. O konkurenci zde bylo postaráno, ale naši florbalisté vybojovali třetí místo a za sebou nechali takové týmy jako ZŠ Dobšice, ZŠ Mládeže, ZŠ Břežany a ZŠ Suchohrdly.

V ten samý týden odehráli florbalisté 7.-9. třídy tradiční přátelské utkání s velmi kvalitním týmem z Pohořelic. Ze zápasu si odnesli cenné zkušenosti a po prohrané základní části si zvedli náladu vyhranými nájezdy.
Tato kategorie se zúčastnila i turnaje pořádaného DDM Miroslav, kde se umístila na druhém místě. Podobný turnaj byl připraven i na Velikonoce, ale z důvodu malé účasti hráčů na tréninku byl zrušen.


Podstatně hůře se dařilo našemu nestaršímu týmu. Ten se potýkal většinu sezony s problémy jak ve směru kvality hry, tak v přístupu hráčů. Opět jsme nastoupili do Znojemské amatérské florbalové ligy (ZAFL), kde jsem po prvním zápase, který jsme vyhráli, nezískali už žádný bod. Snažili jsme se dát příležitost mladým hráčům, ale chybělo nám dostatečné množství těch starších. Pozitivnějším pro nás byl Adamov florbal CUP, kde jsme skončili šestí, a Vánoční turnaj, kde jsme vybojovali čtvrtou příčku mezi týmy ze ZAFLu. Na koci sezony muselo dojít k zásadní změně v božickém A týmu. Zavedli jsme jiný druh tréninků a přísnější přístup k hráčům. Do A týmu tak bylo vybráno jen pár florbalistů. Tato změna však přivedla nové hráče. Již minulou sezonu jsme se tak zaměřili na vybudování týmu, který by chtěl opravdu hrát a trénovat, byl semknutý a v zápasech bojoval.
Sezonu jsme ukončili účastí na mezinárodním turnaji OpenGame v Brně. V týmu už s několika novými tvářemi jsme po třídenním turnaji vypadli v play off. 






Tečkou za sezonou bylo exhibiční utkání mezi týmem žáků a týmem mužů. Na této vydařené akci byla také předána ocenění pro nejužitečnější hráče a hráčky sezony.
 




Pojítkem mezi minulou a následující sezonou se letos poprvé stalo letní florbalové soustředění pro žáky 1.-9. třídy. První týden v srpnu se podařilo díky velkému přispění ze strany vedení obce uskutečnit dopolední a odpolední florbalový program pro 14 mladých florbalistů a florbalistek. Tréninky vedl brankař A týmu Vojtěch Svatoš a já (Miroslav Fojtík).





K této trenérské sestavě v následující sezoně přibude Ondřej Dokulil a Jakub Zifčák. První tři jmenovaní povedou žáky v kategorii 1.-3. třída a 4.-6. třída. Jakub Zifčák povede kategorii 7.-9. třída.

Zvýšení počtu trenérů je tedy jednou z novinek pro následující sezonu. Další je rozdělení žáků na tři kategorie. K tomuto kroku jsme přistoupili z toho důvodu, že společný trénink 1.-5. třídy nebyl pro ty nejmladší nejvhodnější. Další nedostatek, který jsme se snažili pro následující sezonu odstranit, byl nedostatečné soutěžní vyžití nejstarší kategorie. Tento rok z toho důvodu nastoupí do znojemské ligy žáků 7.-9. tříd, kam s nimi bude jezdit jejich trenér Jakub Zifčák.

Všichni hráči se tedy letos zúčastní florbalové ligy. Zkušenosti jim budou předávat nově čtyři trenéři. Kromě toho bychom se chtěli zůčastnit okresní soutěže ve všech kategoriích s možným postupem do vyšších soutěží. Naplánováno je i několik turnajů a přátelských utkání .

Změny začaly minulou sezonu i v A týmu a vyústily nejen v nové soupisce, ale i v novém názvu, v novém logu a nových barvách týmu. Chystají se i webové stránky, které těmto změnám budou odpovídat. A to jak pro A tým, tak týmy žáků.
Všechny podrobné články o zmíněných akcích a informace o nadcházejích událostech naleznete, jak už je zvykem, na stránkách fbc-bozice.webnode.cz, na probozice.blogspot.com. Nově i na fanouškovské stránce našeho týmu na facebooku.

Všechny božické týmy budou rády za vaši podporu na zápasech. Ani jeden z týmu také nepohrdne žádnou nabídnutou pomocí.

Za tým Fbc Panthers Božice

                                                                                                                                                                    
Miroslav Fojtík


1 komentář:

  1. Miroslav Fojtík18. září 2011 v 18:16

    Ještě bych rád poděkoval panu starostovi za velmi vstřícný přístup k letnímu soustředění. Vše potřebné k jeho uskutečnění bylo bez zdlouhavého jednání umožněno. Dokonce díky pozitivnímu přístupu bylo několik organizačních věcí vylepšeno a týden byl tak příjemnější. Sám jsem z této spolupráce měl radost, protože při takovýchto akcích pro žáky během roku se někdy až divím, kde všude se mohou hledat problémy. Poděkování platí i do obecní jídelny. Vyjedené talíře ale mluvily za vše. Děkuji panu Nevrklovi za článek a informování o tom, že se soustředění uskutečnilo. Jak sám psal, velkou zásluhu na chodu soustředění měl i Vojtěch Svatoš, který hlavně brankáře spoustu nového naučil. Děkuji také paní Dvořákové V. a Hanzalové B. za zapůjčení várnice na pití.

    OdpovědětVymazat