neděle 11. září 2011

Zasedání ZO 7: Vážení přátelé, ano!

Za účasti starosty obce Karla Haly, místostarosty Jiřího Čady, členů rady Roberta Turoně, Petra Fialy a Karla Kučery, členů zastupitelstva Ludmily Benkovičové, Jana Zatloukala, Jana Kudličky, předsedkyně finančního výboru Anny Hříbkové a čtyř opozičních zastupitelů se v pátek v podvečer konalo řádné, již 7. zasedání zastupitelstva obce.

Bohatý program dával tušit, že jednání bude dělné, věcné a maximálně úsporné. Ne vše se sice podařilo dodržet, ale vzhledem k naléhavosti některých palčivých problémů se rozvinula bohatá diskuze, která pokračovala i dlouho po skončení jednání zastupitelstva.
Zasedání řídil místostarosta Jiří Čada a jednotlivé programové body přednesl nebo dotazy zodpovídal starosta obce Karel Hala. Zastupitelé diskutovali především o problémech místní dopravy a všichni diskutující podpořili nejen drobné aktuální opravy místních komunikací (prováděných SÚS Znojmo), jako jsou např. vjezd ze silnice k Relaxu nebo příjezdová cesta ke školní jídelně, ale též i nadále podporují myšlenku kruhového objezdu a nové autobusové zastávky na hlavní božické křižovatce u školy (u sýpky) a opravu silnice od nového mostku v údolí Lásky k hlavní křižovatce. Je však třeba dohody obce se SÚS Znojmo na finanční spoluúčasti. Podpořen byl dar Charitě Znojmo ve výši 27 000 Kč jako čtvrtinový podíl na vybudování kuchyně v bytě pro vozíčkáře v našem DPS. S největším odporem se setkal návrh rady obce na nutnost přistoupit k zahájení řízení o změně územního plánu č. 3. Jedná se přitom o řadu potřebných a životaschopných změn, bez nichž se zbrzdí rozvoj naší obce. Ozelenit božickou "horu Říp" pod hláskou, umožnit stavební úpravy sklepní ulice na Borotice, změnit pozemky ve vlastnictví Land producktu na průmyslovou zónu a část bývalé školní zahrady od Kunových směrem k Zifčákovým na stavební místa, to jsou některé zásadní požadavky doby a je třeba vytvořit zákonné podmínky, aby mohly být v reálném časovém horizontu realizovány.
Otázky nájmů, pronájmů a oprav obecního majetku jsou součástí usnesení (viz www.bozice.cz). Na stavbu vodovodu za I. MŠ byla z 5 firem vybrána organizace Břežanský vodovod s nabídkou prací za 95 000 Kč. Hodně se diskutovalo kolem závad a oprav střech bytů nad Kulturním domem a DPS. Opravovat by se měl i pískovcový tzv. bílý kříž při výjezdu z obce. Odborníci se velmi podivovali, že dosud není kulturní památkou a zkušený Ing. arch. P. Roztočil již učinil cenovou nabídku a harmonogram rekonstrukce.
Asi nejvíc momentálně všechny v Božicích zajímá II. etapa kanalizace. Dodavatelem stavby bylo vybráno sdružení Čisté Božice II., jehož členem je i společnost Inženýrské stavby Znojmo, která se před léty podílela na stavbě I. etapy kanalizace. Obec Božice by na tuto akci měla přispět částkou 16 mil. Kč (bez DPH) a aktuálně jedná o výši bezúročné půjčky od VaK Znojmo. Podzim tak bude v Božicích víceméně pracovní, a to je - vážení přátelé - dobře.
                                                                                                       Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat