sobota 10. března 2012

Nerealizované projekty: Božické letní kino

Pověstná božická "kinománie" přeci jenom s jednou svou vizí (řekněme si upřímně - naštěstí) neuspěla. Byly to plány na výstavbu letního kina.

Nevím ani čí to byl nápad, nežil jsem tady tehdy, znám pouze ze vzpomínek pamětníků a z jedné dochované fotografie prostory, kde mělo stát. To kouzly a tajemném obestřené místo, kde ještě krátce po válce stála řada drobných domkářských stavení, k tomu na jednu stranu lákalo. Realita však byla jasnozřivější a pravděpodobně i finanční analýza ukázala, že tudy cesta nevede. A to se psala "zlatá šedesátá", kdy se zdálo, že nebude žádným problémem změnit sen ve skutečnost. Buďme té době rádi, že se zde podařilo realizovat jinou, daleko důležitější a smysluplnější stavbu, kterou byla nová budova základní školy. I když i jí se dotkly škrty a úspory a původně plánované pravé křídlo již nezískalo podobu svého levého sourozence (tam, kde je byt plánovaný pro školníka a nad ním zeměpisná pracovna).
Ale zpět k božickým kinům. Adaptací Daňkova hostince bylo zřízeno kino tam, kde je známe dosud všichni. Plánované letní kino mělo stát na stráni pod bývalou masnou směrem k Březinovým a Grabovskému. Na snímku je tehdejší předseda MNV Karel Papoušek, "guru" tehdejšího božického kulturního i veřejného života. Zanedlouho  mu budu věnovat příspěvek v rubrice Osobnosti Božic.
Nevím, jestli to byl on, kdo nakonec plány na letní kino vzdal, nebo tehdejší tajemník (1964 -1967) a posléze předseda MNV Vincenc Střižík (1967 - 1976). Každopádně je třeba konstatovat, že z dnešního pohledu bylo dobře, že se tento plán neuskutečnil. Jinak bychom už dávno řešili, co s letním kinem, podobně jako řeší všechny božické radnice, co s kamenným božickým kinem. Současná radnice rozhodla, že na něm v letošním roce opraví fasádu. Přeci jenom se jedná o historickou budovu, jichž moc nemáme, přeci jenom leží u frekventované části obce a přeci jenom je i vizitkou naší obce.

                                                          Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat