neděle 27. září 2015

Fotbal: Ve Znojmě jsme bojovali! (+akt.28.9.)

Roman zakládá akci, přihlíží Zdeněk
Nedělní dopolední zápas na hřišti v Oblekovicích mezi domácím IE Znojmo B a našimi fotbalisty sliboval nevyzpytatelný vývoj i výsledek. Někteří pamětníci se obávali, jiní jsme věřili ... Zápas potvrdil naši víru, i když jsme body nepřivezli:
IE Znojmo B - Božice 2:1 (0:0). Naši branku dal Jan Kudlička.


Nastoupili jsme v aktuálně velmi kvalitní sestavě i se silnou lavičkou.
Sestava: Michal Hrubý - Jan Kudlička, Bronislav Juřica, Roman Šob - Zdeněk Chrenovský - Patrik Ležák, Karel Vávra, Jiří Pavelčík, Michal Topolčan - Vojtěch Maruštík, Pavel Ležák. Na lavičce: Martin Zedníček, Kuba Rambousek, Petr Procházka a Broněk Horáček. Vedoucí mužstva Martin Topolčan, trenér David Švejdík. 

Na začátku obou poločasů na nás domácí vlítli, ale my jsme to pozornou, soustředěnou hrou ustáli. A už třeba ve 3 ´ se Honza proháčkoval až před branku a získal pro nás aut. Náš útok v 7´ skončil rohem, který vybojoval Míša Top. Je pravdou, že více střel vyslali domácí, ale s muškou to měli všelijaké a střely na branku bezpečně kryl dneska bezchybný Míša.
Hráče výborně dirigoval hrající trenér Broňa a i v dalších minutách jsme měli příležitosti. Střílel Jura pavelčík, kopali jsme dva rohy, přičemž u toho druhého v 187´to mladý Lopík netrefil v malém vápně dobře. Škoda. Do nebezpečné znojemské střely dal nohu Zdeněk a vůbec, bojovali jsme jako lvi! "Zatím jste lepší! To mě překvapuje," hodnotil první dvacetiminutovku jeden z diváků.
Domácí vycítili nebezpečí a přidali na důrazu. Hned se projevilo na zvýšeném nebezpečí před naší bránou. Míša v bráně však vše s jistotou likvidoval. Nejvíc ve 27´, kdy vyboxoval nebezpečnou střelu z šestnáctky!
A zase jsme hráli my. Hrálo se rychle, i když občas na úkor přesnosti a razance při střelbě (třeba Vojtova hlavička do nikam ...). Pohlednou akci předvedl ve 30´ Jura Pavelčík, nádherně stopl a zpracoval míč ve vzduchu a založil náš nadějný útok. Hra se přelévala nahoru dolu. Na náš útok (ve 34´ ho zakončil Roman střelou po zemi, gólman ji chytil), odpovídali vzápětí domácí (Zdeněk míč tvrdě "uklidil" na roh). V útoku se snažil něco vymyslet Lopík, pěknou technickou střelu předvedl z otočky Vojta. Útoky domácích často zastavoval praporek asistenta. Tak tomu bylo i v 36´, kdy míč už skončil v naší brance, ale praporek vyletěl nahoru, a to je pro HR svaté! Setkalo se to s hlasitými projevy nevole domácích, ale to bylo tak všechno, co s tím mohli udělat. Domácí však měli za chvíli další gólovku. Bombu ze standardky vyslanou po zemi k tyči náš pozorný gólman Míša vyrazil kolenem na roh!!! Zatím nejhezčí moment zápasu. Opět se snažíme o útok kolem Lopíka a my diváci si přejeme dohrát poločas v klidu a za nezměněného stavu.
Jenže přišla 43´, zaváhali jsme před vápnem a zkušený hráč P. Šťáva si šel do vápna pro penaltu. Po Kájově háčku se mu to povedlo. Marně jsme protestovali, sudí Fousek byl jak žula a trval na značce pokutového kopu. Zrovna v té chvíli mi volal jeden z božických příznivců, jak si vedeme, takže jsem ani foťák nemohl vzít do ruky. Jenom jsem viděl, jak Míša vystihl směr Rolníkovy střely a míč vyrazil!!! Dobrý fotbal, dobrý průběžný stav.

Do druhé půlky vlítli domácí s ještě silnějším motorem než do úvodu. V 48´ zachraňoval vracející se Roman další z nebezpečných útoků. "Teď už to smrdělo!!!" Ale od 50´ jsme už byli zase ve hře a ani my jsme nenechali znojemského gólmana v klidu (Jirka Pavelčík). V 55´nám zatrnulo!!! Míša vyběhl, ale útočící hráč míč pozvedl - naštěstí až příliš! Domácí tempo zápasu ještě vystupňovali, chtěli nás uběhat. Před několika minutami faulovaný Lopík ml. byl střídán v 58´ Martinem Zedníčkem. V té době fauloval trenér Broňa vpravo před vápnem a dostal ŽK. Domácí jednali rychle. Ještě jsem zaslechl gólmana Míšu, jak zoufale volá: "Nevidím!". Bodejť by viděl, když mu ve výhledu bránil za zdí - a tudíž v ofsajdu - stojící domácí útočník! Střela se D. Černému povedla a vymetla pavučinku v levém růžku naší branky. Domácí šli do vedení 1:0, ale pocit nespravedlnosti z nás nikdo nedostal. Pomezní Koudela však nic neviděl ...

Nic jsme však nevzdali a bojovali jsme dál. Stálo to dneska za to. Pěknou akci jsme předvedli ve 64´ (Roman - Honza - Jura - Lopík - Zedňa), nebezpečně střílel Míša Top a Zedňa vybojoval roh.. Završila tu naši dvouminutovku potleskem odměněná střela Vojtova.
Místo Vojty přišel v 69´ na hřiště Rambo a Honza se posunul do útoku. Hned to bylo znát  a ožil i Lopík. Výbornou gólovku jsme si připravili v 71´. Zdeněk poslal míč Míšovi, ten výborně servíroval k tyči Lopíkovi. Nevyšlo to, ale po souboji o míč ležel chvíli na zemi domácí obránce, který se bokem narazil na tyč.
Pak mně několik minut volal náš pan starosta, popisoval jsem mu, jak hrajeme i co se děje na hřišti! Hýřili jsme iniciativou a pěknou akci zakončil v 79´ Lopík! Jeho tvrdá střela orazítkovala spojnici břevna a tyče!!! Tak jsme hovor ukončili. Domácí rozehráli a náš stoper Broňa nastavil nohu unikajícímu hráči ve vápně. Dostal druhou žlutou a červenou do kabin! V 80´ tak domácí kopali druhou penaltu. Míša po ní opět šel, ale D. Černý byl k tyči úspěšný! Vedení 2:0 už se zdálo jasné.

I v deseti jsme však hráli a bojovali. Domácí spálili dvě šance za sebou a přestali hrát. My jsme si rychle zvykli na nové rozestavení - na stopera šel Zdeněk - a dál jsme se snažili výsledek zkorigovat. A vyplatilo se: V 86´ přihrál Zedňa Lopíkovi, ten poslal pas po zemi před branku a tam pohotový Honza umístil míč do branky a snížil na rozdíl gólu, na 2:1! najednou bylo zase o co hrát. Domácí však uplatnili zdržovací taktiku a sudí Fousek pískl s naskočením 90´ konec!

Ze Znojma jsme odjížděli se vztyčenou hlavou. Silnému soupeři jsme nic nedarovali a podíleli jsme se na zajímavém fotbalovém klání.

V neděli 4.10.2015 hostíme doma Mikulovice (prohráli teď doma s Hostěradicemi 1:3). Zápas začíná už v 15:30 h.

                   (lan)

Lopík je ještě více vlevo ...












Honza dal gól na 2:1 ...

... a vrací se s míčem na střed


Na webu IE Znojmo http://www.ieznojmo.cz/ je publikován velmi otevřený report zápasu z pera člověka nejpovolanějšího, trenéra IE Znojmo B. Dovolím si ho pro jeho aktuálnost a pro porovnání náhledu na utkání přetisknout:
Jarda Ludvík trenér
Dnes jsme měli před zápasem dlouho zavřené dveře a potřebovali jsme si spoustu věcí interně vyřešit. Snažím se s hráči řešit věci otevřeně a to stejné vyžaduji od nich. Padlo spousta informací a nepříjemných věcí, ale pro mě to byla jediná možnost, jak si některé věci vysvětlit a dále nastavit. Jestli si z toho někteří něco do budoucna vezmou nebo ne, záleží na nich. Pro mě je tato část už uzavřená kapitola.

Ale k zápasu...od začátku utkání jsem na mužstvu viděl, že mi chce dokázat, že některé věci, které jsem jim řekl, nejsou pravdivé a že mi ukáží co umí. V naší hře bylo všechno...nasazení, bojovnost, chuť do hry a pokora. Dnes jsem byl po dlouhé době na toto mužstvo hrdý. Až na hluché místo po naší vstřelené brance jsme měli utkání pod kontrolou, výborný pohyb, předváděli jsme krásné akce. Jen naše obrovská bolest nás pořád trápí a to je finální přihrávka a proměňování šancí. V první půli mohlo být po zápase a mohli jsme utkání v klidu dohrát, ale nedokázali jsme proměnit ani penaltu. Do druhé půli jsme nastoupili úplně v klidu, věřili jsme si a bylo to vidět. Dále jsme trpělivě obléhali hostující branku a v dnešním zápase vynikající Černý proměnil nechytatelnou střelou přímý kop. Po vstřelené brance jsme zbytečně na 15 minut vypadli z tempa, začali jsme se bát a umožnili jsme soupeři dostat se do zápasu. Zatlačil nás před naši bránu a byl nepříjemný. Naštěstí jsme se brzy oklepali a přidali druhou branku. V závěru mě mrzí jen, že místo toho, abychom v klidu zápas dohráli, tak se pořád hrneme dopředu, chceme dávat branky a necháme si zbytečně vstřelit gól. To je taková malá kaňka tohoto zápasu.
Dnes bych chtěl vyzdvihnout celé mužstvo, ale musím ještě jednoho hráče oddělit od ostatních a to je mladý Kuba Doleček. Klobouk dolů co dnes na hřišti předvedl, s jakým přehledem a nasazením toto utkání zvládl. A je opravdu jen na něm, co bude dál...



2 komentáře:

  1. Jednu věc jsem nenapsal, ale jsem přesvědčován, že tam měla být. Prý naše střely nemají razanci! Kdosi při utkání vykřikl (tak jsem si to zapsal): "Neplivej to po něm!" Tím byla myšlena slabá střela. Tak co na to naši střelci? (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Bohatou fotogalerii ze zápasu dorostu Božice - Štítary najdete na rajčeti: http://cadaji.rajce.idnes.cz/dorost_Bozice-_Stitary_26.9.2015/

    OdpovědětVymazat