středa 23. září 2015

Podívejte se na zatmění Měsíce. Ráno na sv. Václava (+foto v příloze)

V noci z neděle na pondělí (ze 27.9. na 28.9.) se Měsíc dostane do stínu Země tak, že nastane jeho úplné zatmění. Úkaz začne asi tři hodiny po půlnoci a vyvrcholí ve 4:47 hodin. Dostal jsem foto z Brna.



Náš nebeský souputník přitom z oblohy nezmizí; vzdušný obal Země láme sluneční světlo do vnitřku zemského stínu, na Měsíc však dopadá jenom červená část spektra slunečního světla, takže získá narudlou barvu.
Toto úplné měsíční zatmění má pro nás středoevropany hned několik výsad. Prvně půjde po více než třech letech (od roku 2011) a na další tři roky (do roku 2018) o jediné úplné zatmění Měsíce viditelné v České republice. Druhou výsadou je, že jde od roku 2008 až do roku 2029 o jediné, které bude viditelné v celém průběhu. Klidně si nastavte budík, jelikož v pondělí máme státní svátek a tudíž máme volný den. Jenom aby bylo něco vidět, aby nebyla zatažená obloha.

Těším se na vaše zajímavé fotografie.

Tyto fotografie jsem obdržel od čtenářky z Brna:


Děkuji.



      (lan)

1 komentář:

  1. Tak jsem se ve 2 h díval na oblohu - Měsíc svítil jako rybí oko. Nádhera. Pak jsem se vzbudil ve 3:45 h, vyšel jsem ven. Bylo dost divně, chladno, profukoval studený severák, ale obloha byla zatažená, po Měsíci ani památky, takže nějaké úplné zatmění nás v Božicích minulo! Tak zase za tři roky!!! (lan)

    OdpovědětVymazat