neděle 19. května 2019

Benfiku knokautoval adept na postup. Jak tedy dál v okresních soutěžích?

Fotbalisté Valtrovic to asi myslí velmi vážně s vítězstvím ve IV.C tř. a postupem do trojky, protože jejich současné nasazení do zápasů je enormní. Tentokrát to odnesla naše Benfika, která musela na umělku do Tasovic ve stejnou chvíli, kdy naše Áčko bojovalo v Dyji o důležité body ve III.A tř.
IV.C tř.: Valtrovice - Božice B 9:2 (4:1). Naše branky dali: Martin Vrba a Radek Šob



Nedávno jsem na tomto blogu rozvíjel úvahu, jestli by větším přínosem pro okresní fotbal bylo mít jednu kvalitní trojku a třeba tři plné čtyřky. 
Stávající oficiální názor OFS je ten, že je třeba zachovat co nejvíce týmů v postupové soutěži (to je v okresních podmínkách trojka, protože se tady bojuje nejen o postup, ale i o sestup), než mít více mužstev v "konečné" (to jsou čtyřky, kde se bojuje  "jen" o postup). Já si to samozřejmě nemyslím, protože je dle mého názoru lepší a pro další rozvoj fotbalu i přínosnější, když bude co nejvíc soutěží kvalitních a na úrovni než udržovat ve vyšších soutěžích týmy, které svou úroveň v současnosti nejen nemají, ale ji ani mít z objektivních důvodů nemůžou. A letošní trojky a čtyřky mi dávají plně za pravdu!!!!
Já samozřejmě přeju týmům jako jsou Křepice, Dyje, Břežany nebo Loděnice, Hrabětice, Slup, Velký Karlov, Troskotovice či Skalice, aby tam fotbal fungoval a aby byl zdrojem lidové zábavy i v dalším desetiletí, ale na druhou stranu, ať se na mě nikdo nezlobí, co může být motivujícího pro hráče Lechovic nebo Grešlového Mýta či Tavíkovic na výsledcích 11:0 apod??? Ani pro fotbalové veterány není třeba udržovat cosi umělého při životě. Obdivoval jsem hráče Křepic ročníku 1961, který proti nám odehrál v minulém kole celý zápas a vypadal, že to zvládl docela dobře. Je tam přeci jenom velký otazník s mnoha konkrétními otázkami. Ti chlapi už hrají fotbal pro potěšení, kondici, adrenalin, ale taky pro oko diváka. A ruku na srdce, jen minimum už může hrát s enormním nasazením. Prostě tu "odborářskou" čtyřku budou hrát s radostí, dokud jim to zdraví a manželky dovolí!!!! :-)
Myslím si, že daleko lepší krok jsme udělali v Božicích, kdy do "B" plynule vkládáme nadějné dorostence, kteří by jinak fotbal hrát ve své většině hrát přestali, v Bohuticích, kde se spojili s odvěkým rivalem Olbramovicemi a vytvořili dobře hrající Béčko a možná ještě lépe v Jiřicích ve spojení s Litobratřicemi. Dneska bojuje Lopatov B (Jiřice) o postup do trojky!!! Takhle by mohli postupovat i ve výše zmíněných týmech trápících dneska sebe i své obětavé hráče a funkcionáře. Chce to jenom překročit svůj stín a osobní ješitnost či dokonce osobní nevraživost. Je to zbytečné a brání to dalšímu rozvoji amatérského fotbalu jako takového a co já považuji za neméně důležité: brání to i diváckému zájmu! Jestli chceme dostat na tribuny diváky, musíme jim nabídnout kvalitu a komfort! Pionýrské doby nadšenců dělajících vše na koleně pomalu ale jistě končí. Nebo myslíte, že bude někdo trávit víkendy jen tak pro zábavu mimo své rodiny???

Ale zpátky k sobotnímu zápasu naší Benfiky s Valtrovicemi. Valtrovice hrají své jarní zápas na umělce v Tasovicích, protože jejich hřiště prochází generální rekonstrukcí, jak se říká "od podlahy". Určitě chtějí od podzimu hrát v novém areálu vyšší soutěž.
My jsme museli silně improvizovat, do brány šel obětavý Roman a v poli nastoupila plejáda našich mladíků! Toho si já cením ze všeho nejvíc. Nelichotivý výsledek nás tentokrát tak trápit nemusí, důležitější bylo, že jsme zápas čestně odehráli.

Příští týden hrajeme poslední domácí zápas letošní sezony. Soupeř je velice atraktivní - vedoucí tým tabulky Litobratřice B (Jiřice). Naše "Áčko" má příští týden volno (ani se mi už opakovaně nechce komentovat proč) a pokud bude pěkné počasí, proč se nepřijít podívat v sobotu 25.5.2019 v 17 hodin na naše hřiště na nepochybně zajímavý a napínavý fotbal?

A propos: Další otázka pro OFS Znojmo: Shodujeme se ve velké většině na tom, že začátky fotbalových zápasů v 17 hodin jsou prostě a jednoduše chybným rozhodnutím a v okresních fotbalových soutěžích nemají své místo. Maximum možného (spíše výjimečného) je začátek v 16:30 h. Nejlepší a nejvhodnější začátky jsou v rozmezí 14 - 16 hodin. Úplně pak všichni závidíme fotbalistům Hostimi, kteří své domácí zápasy začínají vždycky ve 14:00 h. Každý divák pak ví, že když hraje Hostim doma, začíná fotbal ve 14:00 h. Tak to má být a není třeba k tomu dodávat žádné ale ... Ono totiž žádné není. Že nejsou sudí? Ale prosím vás.... přisypme jim ještě trošku peněz a zase budou. A tady by se třeba mohli realizovat i někteří fotbaloví veteráni, kteří mají ten "kulatý nesmysl" tak rádi, že bez něho fakt nemůžou být. A vidím těch kvalitních veteránů (nad 50 let věku) kolem sebe dost. Chlapi, nechcete to zkusit s tou píšťalkou? My diváci vás budeme mít stejně rádi jako, když hrajete. :-)

                                 (lan)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, s těmi staršími rozhodčí bych to tak neviděl. Protože pravidla fotbalu se rokem se mění a ti to starší rozhodčí už to nedávají a pískají své. A tím jen kazí fotbal. Hra je rychlejší, důraznější a to pak nezvládají.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,ono to taky není jen o přisypání peněz,ale každý sudí musí mít IČO,a ikdyž OFS vychází vstříct s účetní,která jim udělá danové přiznání,tak to někteří nechcou dělat.A také některým vadilo,že peníze dostanou jednou za měsíc na účet :) Mirek

    OdpovědětVymazat