čtvrtek 30. května 2019

Proč emigroval pták?

Božický farmář Marek Klíč ukazuje
plochu zvanou Dropí pole...
V neděli 26.5.2019 byl v pořadu Nedej se na ČT 2 odvysílán hodinový dokument o dropovi velkém nazvaný Proč emigroval pták? Dokument je dostupný na netu a určitě byl nebo bude reprízován. V pořadu vystupovala řada známých osobností z Božic, Borotic a Hrádku.

Pořad je tvrdou obžalobou socialistického způsobu hospodaření. Zmizely menší celky obhospodařované půdy, polní cesty, remízky, vhodné plodiny jako třeba vojtěška nebo ozimá pšenice.  Nevhodně nadměrná chemizace ....  Česká zemědělská krajina je evropský unikát. Nikde nic tak hrozného jako velké plochy polí nespatříte. Prostoru pro život zvířat tak moc nezůstalo. Naše krajina je průmyslová.
Poslechněte si, co k této problematice říká farmář Ing. Marek Klíč, zástupci Mysliveckého sdružení DROP Jaroslav Čada a Petr Krátký nebo farmář Ivan Martinec a taky rakouští farmáři. Nechybí ani známý ornitolog Julius Klejdus z Branišovic.
Jak řekl Ivan Martinec i Marek Klíč: Dropa jsme vyhnali, on nevyhynul, on se jenom nevrátil ...

V anonci k pořadu se píše:
Ještě donedávna u nás žil Drop velký, nejtěžší letec v evropské ptačí říši. Pták, který dosahuje skutečně úctyhodných rozměrů – váží až dvacet kilogramů, rozpětí křídel má dva metry. Pravda, nebylo jich u nás mnoho a žili pouze na jižní Moravě. Teď už tu nemáme ani jednoho. Zato necelých dvacet kilometrů od jeho původního moravského hnízdiště se dropům neobyčejně daří. Ale to je za státní hranicí – v Rakousku.
Spolu s ornitology (jak českými tak rakouskými) budeme pátrat, proč se od nás tento majestátní a přísně chráněný pták odstěhoval. Proč se mu u nás nelíbilo, a proč se mu v Rakousku naopak líbí. Odpovědi nacházíme především v hospodaření. Způsob, kterým u nás obděláváme pole je devastující nejen pro tohoto ptáka. Obrovské lány, chemizace, pěstování několika málo plodin. Z naší zemědělské krajiny zmizely polní cesty, remízky, meze. A tak není divu, že mizí i polní ptáci. Nenacházejí u nás dostatek potravy, ani možnost zahnízdit. Jsou ale přeci jen lidé, kteří se snaží o nápravu. Je jich sice málo, ale přeci jen jejich snahy jsou do budoucna nadějí. Nadějí i pro dropa, který by se mohl k nám z emigrace vrátit.












1 komentář:

  1. Chybička se do dokumentu vloudila. Vycpaného dropa můžeme vidět i u božických myslivců. :-)

    OdpovědětVymazat