neděle 22. ledna 2023

20 let Rybářského sdružení Božice


K slavnostnímu posezení
se v sobotu odpoledne sešli členové Rybářského sdružení Božice. Ohlédnutí za 20 lety činnosti spolku bylo vzorně připraveno v Hostinci u Kudličků.


Předseda sdružení Ing. Bořivoj Čada v krátkém úvodu shrnul dosavadní činnost a připomněl ty nejdůležitější události ze života božických rybářů. Rybník je dobře zarybněný a velmi dobře udržováný. Mezi velké akce patřilo doopravení břehů, vznik nových rybářských míst, rozšíření prostoru pro sportovní rybolov a především pak postavení rybářského srubu, který rybářům poskytuje potřebné zázemí.

Další velkou akcí bylo vybudování lávky přes přepad a za největší úspěch považujeme pravidelné pořádání rybářských závodů. Stali jsme se už vyhlášeným místem a závodníků i návštěvníků každoročně přibývá. Taky spoluúčast rybářů při rozsvěcování vánočního stromu u kultruního domu je nepřehlédnutelná při zajištění občerstvení včetně oblíbených rybích specialit.

Ing. Čada rovněž připomněl, že rybáři mají i vize a plány do budoucna, řadu z nich by rádi realizovali již v letošním roce. Tady věří nejen v aktivitu svých členů, ale i další pomoc obce, která je vlastníkem rybníka. Přítomný zástupce obce, místostarosta Karel Hala, poděkoval rybářům za jejich činnost a velmi ocenil jejich zapojení do společenského života obce a součinnost přislíbil.

Obec vybudovala v roce 2022 velmi pěknou tůň pod hrází (malý rybník) a nyní je třeba ještě prostor kolem něj upravit a doplnit. Bude třeba zpevnit terén, vyset trávník a vybudovat schody z hráze. Tůň bude sloužit i jako sádky a je třeba, aby sem byl vstup bezpečný.

Velkým úkolem letošního roku by mělo být i vybudování zázemí kuchyně a výčepu, tím, že bude vedle rybářského srubu postaven stabilní výčep a pultová výdejna občerstvení.

Ještě letos by mělo dojít na výlov rybníka a jeho úplné vypuštění do prázdna. Je to třeba hlavně proto, aby se mohla provést revize rybníka. Výlov bude veřejný i pro občany a spojený s občerstvením. O všem budete včas informování. V roce 2022 bylo sloveno cca 180 kg kapra, 3 sumci, 3 candáti a 2 amuři. 

Letos poprvé se na Božickém rybníku bude rovněž konat veřejná akce pro děti nazvaná Špunti na vodě. Připravuje se na začátek prázdnin - 1.a 2. července. Bližší informace rád poskytne člen sdružení Zdeněk Svoboda a budou rovněž publikovány.

Závěrem Ing. Čada poděkoval všem členům za aktivní přístup, ocenil dobré finační zázemí spolku a velmi ocenil dobrý kolektiv, který se během 20 let vytvořil. Kulturní vložku obstaral pohotový vodník Marek, na něhož se všichni budeme těšit i při rybářských závodech.

Skvělé bylo slavnostní občerstvení - svíčková jako slavnostní oběd, zákusky a večer raut.  Žízní jsme taky nestrádali a dobrá nálada panovala odpoledne i večer.

                       (lan)











Žádné komentáře:

Okomentovat