čtvrtek 22. prosince 2011

Ještě k 9. zastupitelstvu: Proč nekritizujeme současnou radnici

Už skoro rok jsme na každém zasedání zastupitelstva emotivně a vzrušeně dotazováni, proč nekritizujeme současnou radnici, tak jako jsme občas publikovali v minulém volebním období materiály s alternativními návrhy nebo jinými pohledy na věci veřejné.
Tak tedy snad už naposledy: Současnou radnici nekritizujeme, protože je to naše radnice. Je to radnice, která vzešla z vítězných voleb v roce 2010, my jsme jako koaliční kandidáti a voliči byli její součástí a nemáme zatím žádný důvod, abychom se nějak kriticky vymezovali vůči našim zvoleným zastupitelům.
Neznamená to ale, že bráníme smysluplné diskuzi nad některými volebními cíli uvedenými ve volebních programech. Tomu jsou naše stránky určitě nakloněny a otevřeny. A tomu se taky od počátku roku 2012 budeme věnovat. Jde však o formu a způsob diskuze. Zapšklým agresivním výlevům určitě na našich stránkách prostor nedáme. Komentovat nebudeme ani názory, které jsme v uplynulých pěti letech na našich stránkách publikovali. To byly pouze názory, nikoliv program. To je, jak kdybyste chtěli po Václavu Klausovi, aby se vyjadřoval ke každému názoru svých poradců Petra Hájka a Ladislava Jakla. Taky tak nečiní. Vyjadřuje se pouze k programovým bodům. Aby to bylo ještě srozumitelnější, tak bude dobře, když se každý zastupitel, který je nespokojený se současným vývojem v naší obci, podíval, co která strana měla ve volebním programu, jak silný mandát získala ve volbách a co z toho programu může v praktické obecní politice uskutečnit. Myslím, že každému v naší obci je nad slunce jasné, že jedinou stranou, která je schopná uskutečnit prakticky všechny body svého programu, je volební strana SPOLEČNĚ PRO BOŽICE, která má v zastupitelstvu 6 zástupců (Karel Hala, Jiří Čada, Karel Kučera, Petr Fiala, Ludmila Benkovičová a Jan Zatloukal). I ona však potřebuje k prosazení svých návrhů získat aspoň dva další zastupitele z jiných stran, aby měl návrh nadpoloviční podporu zvolených zastupitelů. Ano, pamatujeme si to všichni velmi dobře: Nadpoloviční většinu všech zvolených zastupitelů, nikoliv zastupitelů přítomných!
Je proto zbytečné, aby se někteří zastupitelé obraceli vytrvale na mě a - jak trefně poznamenal po posledním zasedání zastupitelstva jeden zastupitel - vyřizovali si se mnou účty! K tomu doopravdy zasedání zastupitelstva neslouží. A možná by bylo dobře, aby to řídící schůze vždy na začátku každého zasedání zastupitelstva všem přítomným zastupitelům pravidelně připomínal. Já v tomto volebním období nenesu žádnou zodpovědnost za věci veřejné a moje názory jsou názory občana Božic, tak jako je může mít dalších cca 1 500 božických občanů (no, odečtěme děti a mládež bez volebního práva, takže trošku méně). Mým koníčkem je novinařina, publicistika, historie, sport, tak se tomu ve volných chvílích věnuji a na těchto webových stránkách publikuji. Nic víc, nic míň. A pokud se budu chtít zastupitelů na jejich pracovním jednání na něco zeptat, tak se zeptám. Zatím jsem za celý rok tuto potřebu neměl. Jestli je to dobře nebo špatně, to rovněž nekomentuji.
Tak a to je v tomto směru v roce 2011 ode mně vše. Svátky vánoční jsou svátku smíru, odpuštění, míru a radosti. Podle toho se řídím a tak to přeji všem našim čtenářům. Hezké a klidné Vánoce 2011 přeje Vám všem
                  Mgr. Ladislav Nevrkla, hlavní redaktor a editor webu probozice.blogspot.com

Žádné komentáře:

Okomentovat