čtvrtek 22. prosince 2011

Vyšly Noviny Niva č. 4

Ve středu 21.12.2011 vyšlo nejnovější číslo - v pořadí čtvrté - letošních Novin Niva. Pravidelní a pozorní čtenáři si určitě všimli změny designu. Je tomu skutečně tak. Počínaje tímto číslem totiž započala spolupráce s novou tiskárnou, znojemskou tiskárnou Sládek.

Číslo je nabité, má celkem 36 stran a snad tam každý najde něco, co jej zaujme. Redakční rada se po celý rok snažila vtisknout novinám nejen novou tvář, ale i zajímavý a aktuální obsah. Jak se tento záměr podařil, nechť posoudí čtenáři. Jelikož do těchto novin rovněž přispívám, nepřísluší mi nějaké kritické hodnocení, dva ukazatele si však dovolím okomentovat.
Ten první kladný: Podařilo se získat širší okruh korespondentů, kteří svými příspěvky vtiskli novinám osobitější tvář. Tím se taky podařilo odstranit bolest "starých" Novin Niva, kterou bylo nerovnoměrné zastoupení jednotlivých obcí. Nyní jsou v novinách příspěvky ze všech obcí a dá se říct, že pokrývají celé spektrum námětů a témat.
Toto rozšíření však zároveň vede k druhému problému - příliš veliký rozsah, v němž se čtenář stejně po chvíli "ztrácí". Můj dlouhodobý návrh na další fungování Novin Niva se proto nezměnil: Noviny Niva, jako společný informační magazín obcí Dobrovolného svazku obcí Niva, zatím zachovat, ale snížit počet vydávaných čísel na 2 - 3 za rok (konec března, počátek července, prosinec). Ukazuje se, že prakticky každá obec je schopná vydávat si svůj "domácí" zpravodaj. Menší obce třeba jako jeden list, ty větší jako tištěné médium v rozsahu do 8 stran. To podstatné však není v rozsahu, to podstatné je v metodice: Zpravodaj pojmout jako informační tisk radnice - zprávy, oznámení, vyhlášky, ankety, nabídky, další inzerce a rozdání zpravodaje do každé domácnosti zdarma! Tak aby se všechny důležité informace o obci dostaly do každé domácnosti. Každý zpravodaj umístit okamžitě na webové stránky obce. Kdo nechce listovat v tištěném materiálu, proběhne si jej na netu a kdykoliv se k čemukoliv může vrátit.
Starostové obcí projevují velkou setrvačnost a Novin Niva se nechtějí vzdát. Přesto tvrdím: Noviny Niva v současné podobě se přežily.

                                                                                                Ladislav Nevrkla





Žádné komentáře:

Okomentovat