pátek 1. června 2012

Co je lepší - vyšší příjem, nebo dotace?

V těchto dnech vrcholí v médiích diskuze nad tím, co přinese předpokládané zvýšení příjmů menších obcí a jak je to se zadlužeností obcí.
Jako zdroj informací jsou občané odkazováni na webové stránky ministerstva  financí a pak na rozbory finančních analytiků. Kdo byl na posledním božickém zastupitelstvu, tak ví, že i zde se tato problematika dostala na přetřes. V naší obci se v současné době vše soustředí na provedení a hladké dokončení II.etapy výstavby kanalizace v části obce České Křídlovice a Kolonie u Dvora. Už na tuto akci, kterou provádějí Vodovody a kanalizace Znojemska, musela naše obec přispět nemalou částkou z vlastních zdrojů a musela si vzít i úvěr. Na druhou stranu veřejný život nekončí kanalizací, ale provádějí se i další potřebné akce sloužící občanům obce. V poslední době to byla modernizace elektrické sítě podél hlavní silnice Jaroslavice - Mackovice a potom instalace bezdrátového rozhlasu. Obec se na nich podílela bez žádosti o dotace a tudíž bez dotačního příspěvku. Důvodů může být několik, ale jeden je dosti důležitý. Jsme obcí, která počtem obyvatel nepatří ani mezi nejmenší, (do 200 obyvatel), menší (do 1000 obyvatel), ale bohužel ani mezi střední (2000 až 5000 obyvatel). Jsme v tomto pohledu asi obcí malou (1000 - 2000 obyvatel). Na celou řadu dotací tak prostě "nedosáhneme". Má to svá pozitiva i negativa. To podstatné pozitivum je, že se nadměrně nezadlužujeme. Pokud máme dluhy, tak jsou to dluhy (úvěry, půjčky) z minulosti nebo jsou to úvěry nezbytné na probíhající akci.
Pokud projde sněmovnou nový systém rozpočtového určení daní, bude naše obecní pokladna od 1.1.2013 bohatší o nějaký milion. To pro nás není nezanedbatelné. Velkoměsta nakonec asi taky neutrpí citelnou újmu, a tak se zdá, že by tentokrát spokojení mohli být všichni.
Na druhou stranu analytici varují před rostoucím zadlužováním obcí. Prý už registrují takovou neblahou zkušenost, že když obec zvýší své příjmy, má tendenci více utrácet a brát si k tomu úvěry nebo jiné cizí zdroje. Naposledy se o jižní Moravě a dluzích mluvilo v souvislosti s obcí Troskotovice (dříve okres Znojmo). Dluh tam mají 12 milionů Kč, mají 600 obyvatel a obci prý hrozí exekuce na budovu školy, obecní pozemky a některé rodinné domy. V této souvislosti se připomíná, že hodnota obecního dluhu v přepočtu na hlavu patří na jihu Moravy k nejvyšším v republice, byť se poslední dobou snižuje - obce si přestaly brát zbytečné úvěry a přestaly čerpat dotace. A to je ta druhá otázka, která bude vždy obce, potažmo zastupitelstva rozdělovat: žádat a čerpat dotace, nebo se spoléhat na vlastní zdroje?
Současné božické zastupitelstvo dalo jasně přednost nedotační politice. Po dvaceti letech velkého množství dotací je to jediný správný krok. Zastavit se a nadechnout k dalším aktivitám. I dotačním. Dobře promyšleným a životaschopným. To bude mít vždycky podporu většiny občanů.

Z webových stránek ministerstva financí http://wwwinfo.mfcr.cz/ufis/ jsem vám vybral stránku o Božicích. Bohužel nejčerstvější údaje se vztahují k situaci k 31.12.2010. Tehdy měla obec Božice dluh ve výši 10 454 000 Kč, tj. menší než výše zmíněné Troskotovice. Náš roční příjem byl v roce 2010 něco přes 19 milionů Kč, obyvatel jsme tehdy měli 1539. Tak si udělejte obrázek sami.
                                   
                                                                                             Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Starostové na Znojemsku nevěří,že novela projde parlamentem,takže se asi nic nezmění.Bude to jen tradiční bublina...

    OdpovědětVymazat