středa 21. prosince 2016

Jak jsem dneska nasál vánoční atmosféru

Při dnešní brněnské cestě jsem zabloudil i do centra hlavního města naší krásné Moravy, abych nasál tu pravou nefalšovanou vánoční atmosféru. Nasál jsem, ale fakt jenom atmosféru. Policista na každém rohu mi podvědomě připomínal, že bude lepší,když si nedám ani dětský punč!
Ze Šilingráku jsem prošel Uličkou Václava Havla (cedule stále chybí?) na Zelňák. Bylo tady hezky, přiměřeně rušno a lidi si dávali hlavně svařák nebo punč. Podobně to vypadalo na Svoboďáku, jenom jsem tady zaregistroval zvýšený počet různých policejních hlídek a policejních vozidel.
Když jsem na čáře míjel hudební skupinu snědých brněnských muzikantů (dvoje housle, dvě harmoniky a výborný zpěv jako od Jožky Kubíka), rozhodl jsem se, že jim přihodím nějakou minci do víka starého kufříku. Asi jsem v nedaleké policejní hlídce vzbudil ostražitost, neboť když jsem udělal pohyb, kterým jsem chtěl z malé kapsičky džínsů vylovit nějaké drobné, měli asi pocit, že sahám - jako ve správném českém westernu - po koltech značky "smisendvesony", které vždycky visívají proklatě nízko, a asi se chystám k nějaké teroristické akci. Se zbystřenou ostražitostí sledovali moje neohrabané pohyby, protože do té malé bestie se nikdy nemůžu pořádně dostat. Ale kluci muzikantský se nakonec dočkali zasloužené odměny a já pokračoval dál ve své pouti adventním Brnem.
A že ta cisterna postavená napříč Běhounské ulice, je součástí dnešních zesílených bezpečnostních opatření, to mě v danou chvíli ani nenapadlo. V doprovodu policejních hlídek jsem se cítil svobodný a bezpečný a kdyby na Hradě seděl generál Petr Pavel, cítil bych se naprosto spokojený a klidný. Třeba se jednou dočkám. Doba si to žádá, ať se nám to líbí nebo ne.

                  (lan)

2 komentáře:

  1. Všechno ok, ale tato fotka není ulice Běhounská, ale ulice Rašínova ústící do náměstí Svobody (me.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za upřesnění; původně jsem chtěl připsat ilustrační foto.

      Vymazat