sobota 24. listopadu 2018

Jak přistupovat k architektonickým skvostům. I v Božicích

Plán přestavby Jiráskova domu osvěty
na božické Kolonii z února 1948
Sobotní Lidové noviny mají na titulní straně v levém rohu dolu článek nikoliv od Ferdinanda Peroutky, jak se mylně domnívá Miloš Zeman, ale článek o objevu stavebního skvostu. Tak se pěkně posaďte a čtěte:


Manželé, kteří zakoupili starší stavbu v Roztokách u Prahy, se nestačili divit. Jednalo se o nepříliš vzhledný domek se zahradou a altánem v lokalitě Tiché údolí. Ve chvíli, kdy k němu získali dokumentaci, se ukázalo, že se jedná o architektonický unikát.
Nepovedená přestavba vily v Roztokách u Prahy

Původní plány zjevně nakreslil slavný architekt Jan Kotěra (1871–1923). Vypracoval je v roce 1902 pro manžele Peterkovy, ale v seznamu Kotěrových prací jsou stále vedeny jako neprovedené.
Například plochá střecha, kterou Kotěra navrhl, byla v té době naprostou raritou. Od té doby dům několikrát radikálně změnil podobu, v totalitní éře dokonce až do banální formy se sedlovou střechou. Víceméně původní zůstal jen dřevěný zahradní altán.
Noví majitelé dlouho váhali, ale nakonec se rozhodli uvést domek do secesní podoby z počátku 20. století s plným respektem k původní dokumentaci. Do Roztok se vrátil stavební skvost.
Návrat do původního stavu

A teď se oklikou vraťme do Božic. Máme tady příklad podobného stavebního skvostu, který necitlivou přestavbou ztratil svoji původní uměleckou hodnotu? Ano, správně, takový stavební skvost jsme tady taky měli, ale dnes nemáme. Tou diskutabilní stavbou je Jiráskův dům osvěty na božické Kolonii. Již jsem o tomto problému kdysi psal - viz , ale dnes by mě spíš zajímal názor na to, jak s touto vzácnou památkou naložit dál?
Zajímalo by mě, co současné podobě Jiráskova domu říká Ing. arch. Jan Hora, který Božice dobře zná a který stojí za projektem BOŽÍ BOŽICE, který v nedávné minulosti připravilo hnutí Naše Božice, které je i dnes zastoupeno v současném božickém zastupitelstvu. Odkaz na projekt najdeme též na oficiálních webových stránkách obce Božice a tudíž by se k němu měla vyslovit i současná božická radnice.
Staráme se o stodolu vedle prodejny COOP Jednota v Božicích, snad připravujeme rekonstrukci Kina Marta, zahájena by měla být rekonstrukce tzv. prelátovy zahrady za domem pana Součka, plánuje se celková rekonstrukce farské zahrady, no a nemělo by se zapomenout ani na Jiráskův dům osvěty. Kromě vily Tulipánka, která je udržovaná a svůj secesní duch si stále udržuje, budovy božického nádraží a budovy bývalé české státní menšinové školy (dnes ZUŠ), je Jiráskův dům osvěty čtvrtou významnou stavební památkou. Bohužel památkou, která byla necitlivou přestavbou v polovině 90. let narušena.
                                                (lan)

Takto vypadal Jiráskův dům 50 let
(1935 - 1995)

Toto jsou plány přístavby z roku 1948
                                 
Plán přestavby přízemí Jiráskova domu z roku 1948.
Mělo to být kulturní centrum obce Božice. Únor
1948 všechny plány změnil a zhatil. Nový kulturní
stánek měl vzniknout přestavbou Dubovy hospody
mezi Pajerovým a dnešním Škrabalovým. Píšu
o tom v jiném příspěvku.













Žádné komentáře:

Okomentovat