pátek 16. listopadu 2018

V Božicích nic, v Brodě odhalen památník

To, že v Božicích neoslavíme ani žádnou veřejnou připomínkou 17. listopad 1989 mě vlastně ani nepřekvapuje. Naštěstí jsou na Moravě místa, kde nezapomínají .... A protože z Uherskobrodska pochází hodně občanů Božic a Českých Křídlovic, určitě je potěší zpráva z míst, kde mají své kořeny. Vůbec by nezaškodilo, kdyby si tito lidé a jejich potomci připomněli, jak žije jejich domovina.


Památník Sametové revoluce byl odhalen


Českou hymnou byla v pátek 16. listopadu zahájena vzpomínková akce k výročí 17. listopadu a odhalení památníku této události.


V předvečer státního svátku si Broďané připomněli stálou důležitost boje za svobodu a demokracii. Sešli se před Muzeem J. A. Komenského, tj. na místě, kde se v roce 1989 poprvé sešli Broďané, aby vyjádřili svou podporu studentům v Praze a protestovali proti tehdejšímu režimu.
V úvodním slovu místostarosta Jan Hrdý popsal, jak vznikla původní myšlenka vybudování tohoto památníku a kdo byl jeho iniciátorem.
Vzpomínkové akce se zúčastnil také Stanislav Zajíček, který byl jednou z hlavních postav listopadových událostí 1989 v Uherském Brodě a jako první se tehdy rozhodl veřejně vystoupit. Promluvil o roli svobody v našich životech a o tom, jak je pro každého z nás důležitá. Jeho projev si můžete poslechnout ZDE.
Památník Sametové revoluce je výsledkem sbírky klíčů, která se konala v Uherském Brodě od listopadu 2017 do ledna 2018. Za tuto dobu se shromáždilo 73 kg materiálu, což bylo asi 6 000 klíčů. Ve sběrných boxech se objevily klíče všech tvarů a velikostí. Od nejmenších klíčků z dětských hraček až po staré rezavé klíče od vrat. Také zdroje byly velmi různorodé. Někteří lidé přinášeli jednotlivé klíče, jiní celé svazky z již neexistujících budov nebo klíčky od svých prvních automobilů, které už dávno nemají.
Co nás ale těší asi nejvíce je, že se nám s touto ojedinělou sbírkou podařilo oslovit nejen lidi v Uherském Brodě a okolí, ale i širší region. Dokonce se sešlo několik balíčků ze sousedního Jihomoravského kraje. Jeden dárce z Adamova připojil ke svému kilovému balíku dopis, že se jedná o klíče z jeho bývalé montérské dílny. Dílnu už dávno neprovozuje, ale je rád, že klíče z ní ještě poslouží.
Vyskytl se také jeden zajímavý paradox, a to, že nejvíce klíčů se nashromáždilo na místě, kde se vlastně ani nesbíralo. Pracovníci Technických služeb města nasbírali jen mezi sebou, svými rodinami a známými rekordních téměř 24 kg klíčů.
Autorem památníku, který z těchto klíčů vznikl a představuje stylizovanou českou vlajkou, je uherskobrodský rodák Marek Vráblík. „Byla to pro mne velká výzva. Představil jsem si, že každý z klíčů, který jsem dostal, je prostor, který člověk obývá a který si klíčem uzavírá. Ale tím, že ten klíč daroval, se vlastně otevřel a poskytl něco, co je jeho vlastní, něco přímo ze sebe. Moje myšlenka byla spojit tyto klíče dohromady, což bylo z technického hlediska dost těžké. Každý klíč byl úplně jiný. Stejně tak, jako jsou lidé každý jiný, byl i každý z klíčů z jiné slitiny, jiné velikosti. Uzel na konci vlajky upomíná na to, abychom nezapomínali na minulé události," popsal své dílo Marek Vráblík.
Více o symbolice nového památníku si můžete poslechnout ZDE.
O slavnostní atmosféru se postarali učitelé Základní umělecké školy.
Fotogalerie ZDE.





Žádné komentáře:

Okomentovat