čtvrtek 26. prosince 2019

Lékaři senioři končí. I MUDr. Eva Čechová v Božicích

Ta zpráva není nová, už před několika měsíci se objevila na úředních deskách kraje i naší obce. Bohužel v těchto dnech jsme se prostřednictvím regionálního televizního vysílání dozvěděli tu smutnou pravdu: Dětská lékařka pro děti a dorost MUDr. Eva Čechová svoji praxi definitivně končí. Bez náhrady.


Náhradu se nepodařilo sehnat a dva obvody - Božice a Dyjákovice - jsou od 1.1.2020 bez pediatra. Nevím po kolika letech, ale v novodobé historii je to poprvé. Božice nepatří mezi sídla, která jsou považována za velká - to jsou obce nad 2 000 obyvatel - ale v rámci venkova a znojemského regionu patří nesporně mezi největší a taky nejlidnatější obce. Každopádně jsme v první desítce.
Proč se nepodařilo sehnat náhradu za doktorku Čechovou, to je otázka komplikovanější, na níž bychom se v rámci obce měli ptát. Koho? No v první řadě vedení Obce Božice. Samozřejmě, vedení naší obce za to nemůže, ale myslím, že jsme ve velké většině očekávali, že "tah na branku" bude ze strany naší obce silnější, intenzivnější a viditelnější. Ani na posledním zasedání zastupitelstva nebylo podáno žádné vysvětlení, žádná informace, nic se nenacházelo ani v posledním čísle Božického zpravodaje.

Paní doktorka Čechová je jednou z posledních legend spojených dlouhodobě s Božicemi. Její lékařskou péči prošly za ta léta tisíce dětí a mladých lidí. Vzpomínky na ni zůstanou, budoucnost její nástupkyně nebo nástupce je nejistá, velmi nejistá.
Paní doktorko, děkujeme vám.

                    (lan)

Původně publikováno 21.12.2019.

Celou reportáž můžete shlédnout na https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/319281381991219-udalosti-v-regionech/obsah/740174-nedostatek-lekaru

Začíná takto: V Jihomoravském kraji bude v příštím roce míň doktorů. Do konce roku jich bez náhrady skončí bezmála 30. Jde hlavně o praktické lékaře pro dospělé a pediatry v menších městech. Většinou ke konci roku odchází do důchodu.












1 komentář:

  1. A jak to má obec udělat aby jsem někdo šel? Když nikdo nechce tak se s tím prostě nic nenadělá.a nejsme jediná vesnice která nenašla náhradu. A určitě to nesvadí na obec. Jak na fb někdo píše že obec má lakcni přístup. Mám také malé děti které sem chodily, ale musíme se s tím smířit..ikdyž je to škoda. A paní doktorce chci popřát klid a rodinnou pohodu.byla to úžasná paní doktorka

    OdpovědětVymazat