pátek 4. listopadu 2011

Včelaři: Něco z Rajhradu, něco z Božic

Jednou ze zajímavých zájmových činností je už od pradávna včelaření. Možná si vybavíte, jak se vám vykládalo o medvědech, kteří vybírali med z dutin stromů a jak i první úly měly tvar kulatý, aby připomínaly kmen stromu. Dnes je včelaření vysoce profesionální činností, řízenou a kontrolovanou, abychom medík (potažmo medovinu) měli kvalitní a nezávadné.
Vzpomínám si, jak mi kdysi známý božický (křídlovický) včelař pan Radek Škrabal vyprávěl, že ho náš kraj oslovil kvetoucími akáty. Hned viděl včely a jejich pyl a nektar...
Při návštěvě města Rajhrad jsem mimo zajímavé památky objevil nedaleko zbytků staré vodní pily u vodního náhonu zajímavý poutač, jehož tři snímky vám nabízím k prohlédnutí. Nevím, zda text bude dostatečně čitelný, ale obrázky jistě napoví mnohé.
V městečku Rajhrad je místní organizace včelařů, která sdružuje i včelaře s okolních jedenácti obcí. Ti pečují o 490 včelstev. Zda je to mnoho nebo málo, nechť posoudí naši včelaři. Faktem je, že v okolí moc lesů není a snůška nebude asi vysoká. Když uděláme jakýsi průměr, vychází na jednu obec necelých 50 včelstev.
Když je dobrý nápad a chuť něco pěkného vytvořit, všechno jde.  
                                                                               -hic-

I zeptal jsem se zástupce místní organizace Českého svazu včelařů v Božicích, jak jsme na tom u nás a doplňuji tak předcházející „postřeh“ z Rajhradu.
ZO ČSV v Božicích sdružuje v současné době celkem 16 včelařů, kteří pečují o 336 včelstev. Mezi včelaři je 11 včelařů z Božic (určitě každý aspoň jednoho znáte), 2 včelaři jsou z Borotic (mají 30 včelstev) a 3 včelaři jsou z Čejkovic (obhospodařují 36 včelstev). Tento stav se plus minus drží už dobrých deset let. Celkově však našich včelařů ubývá.
Někdy kolem roku 1985 bylo v naší obci více než 20 včelařů (sám pamatuji třeba ty ze školy) a pečovali o 1 500 včelstev. Jelikož jsme do letošního roku měli v práci rovněž několik včelstev, vím, že péče o ně vyžaduje čas, šikovné ruce, znalosti, zdraví (ne alergii) a taky odvahu! I to byl jeden z důvodů, proč už včely nadále nemáme.
                                                                   (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat