středa 28. března 2012

Budiž světlo!

Pamatujete ještě? Pod tímto titulkem jsme před několika lety rozvířili na těchto stránkách kampaň za noční svícení veřejného osvětlení v obci.
K nejhlasitějším mluvčím této iniciativy patřil Karel Hala. Dnes - již v pozici starosty - navýšil své působení v této oblasti a posvětil rozmístění nových moderních výkonnějších svítidel. A umístěna byla i tam, kde dříve nebyla, ale kde jich bylo - jak ukázal sám život - třeba! To je tak, když se v prvé řadě myslí na lidi, na občany obce, když se prostě starosta stará. Tak díky!

                                                               Ladislav Nevrkla

Věřím, že poznáte podle odlišností, které osvětlení je staré a které mladé. Kolik rozdílných znaků jste našli za 10 vteřin?


5 komentářů:

  1. obsah článku hodnotit nehodlám, avšak moderní svítidla?. Nejsou výkonější a jejich životnost i kvalita je oproti starým velice mizerná. Nová svítidla jsou již oproti starým spotřební zboží, takže dlouho nevydrží. Mimo to světelný zdroj je zářivka 2x36Watt(světelná účinnost 18%) Pokud je pod nulou, účinnost ještě klesá až o 3%.( u odporových žárovek je to pouze 8%)
    Původní světla byla osazena výbojkami o příkonu 70Watt (učinnost 21% bez ohledu na teplotu).
    Pokud jde o samotný provoz stará svítidla byla lehce opravitelná, nová jsou samý plast, který se vypaluje, tvrdne, křehne a nakonec praská.
    To je samozřejmně problém výrobce,ale nakonec ho řeší provozovatel.

    Mimo to staré lampy svítily žlutě,čož se ocenilo v mlze, nové svítí bíle takže v mlze nic.

    OdpovědětVymazat
  2. To by bylo velmi, ale velmi smutné, kdyby bylo všechno z "technických postřehů" našeho čtenáře pravda. Nechce mi věřit, že by v druhé dekádě 21. století byly vyráběny takové "šmejdy"? 19. století bylo "století páry" (viz Marečku, podejte mi pero), 20. století "stoletím jaderné energie" (Hirošima, Nagasaki, ledoborec Lenin, Černobyl, Dukovany - ať jsme taky doma) a 21. století bude stoletím čeho? Šmejdů a korupce? (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím bohužel souhlasit. Lampy (Modus LV), které se v současné době montují jsou skutečne nepovadený výrobek. Problémy se řešily již po dvou letech provozu ( již u mlýna, pak se montovaly i do Křidlovic) praskaly kryty, vypalují se plastové patice i držáky jednopaticových trubic ( tesla je značila Jako DZ 36W). V lucerně jsou dvě trubice 36Watt, na sobě nezávisle zapojené, Každá má tlumivku a bimetalový startér. Některá svítidla měla elektronický předřadník to je pak naprostá pohroma. Přístup k sočástem pro opravu nic moc.
    I když se o těchto problémech ví, mockrát jsem na to upozorňoval, přesto a nejen v naší obci rozhodovala cena světla. Tyto lampy se totiž nevyskytují nikde ve městech ani příměstských částech (Znojmo). Výbojka je daleko lepší než zářivka, a takových svítidel je
    na trhu mnoho.
    Co se týče Učinnosti tak souhlasím, ale doplním : žárovka obyč. 8% , žárovka Halogen, krypton atd 10-12%, zářivková trubice, kompaktní zářivka 18% ( zavislost na teplotě), Výbojka rtuťová RVL-X (svítí bíle) 21%, sodíková SHC, SHC-P (svítí žlutě) až 24% Proto se požívají nejčastěji. Jsou také výborné v mlze.
    O starých světlech se nemá cenu bavit, jejich kvality jsou léty provozu prověřené. Vydržely neskutečně, hnízdění ptactva, vos, pršelo do nich, útoky vandalů a stále svítí.Nesmím opomenou, že udržba se musela provádět a poruchovost zde také byla, ale je zde mnoho světel, která stále svítí a nepamatuji že by se nekdy opravovala.

    Podobné je to i s rozhlasem, původní vydržel 60let i když byly nutné opravy. Nový asi tak dloho nevydrží. Starý rozhlas jsme si opravili sami, u nového to již nepůjde, na vše bude muset přijet firma. Ta má tak zaručenou doživotní existenci, protože jen baterie v takzvaných hnízdech nejsou nesmrtelné. Zde byc požil jednu takovou moudrost jednoho odborníka : Všechno co je na baterky, je na baterky.
    Přeberte jak chcete. (IHml)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypínání elektrického proudu v Božicích by mělo brzy skončit. Zatím je posledním nahlášeným dnem vypnutí je pátek 20.4.2012. Chtěl bych věřit, že to bude vypnutí poslední (v nejhorším případě předposlední). (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Čas ukáže, jestli nová světla budou lepší než ty současné "rakvičky". Určitě nám ale klesne populace vrabců, protože tak kvalitní inkubátory jako ve starých světlech už mít asi nikdy nebudeme...

    OdpovědětVymazat