úterý 8. března 2016

Nová publikace o dropech na Znojemsku

Božický drop velký na loňské výstavě
v kulturáku
Dcera mého bývalého kolegy Ladislava Fialy paní Hana Vymazalová pokračuje v díle svého táty a právě teď pustila do prodeje novou publikaci o dropech na Znojemsku nazvanou prostě DROP VELKÝ NA ZNOJEMSKU.


Knihu pokřtili minulý týden v sále znojemské Besedy a koupit ji můžete ve znojemském knihkupectví Comenius na Kovářské ulici.
My v Božicích víme o dropovi své. Pamatuji se, jak jsem někdy v 80. letech jel z Božic do Znojma vlakem s panem Procházkou. Ten se kochal krajinou kolem trati a náhle vykřikl: "Podívejte, támhle jsou dropi!" V životě jsem živého dropa neviděl a tou dobou jsem o něm možná ani neslyšel. Tak jsem jednou jedinkrát pohledem z okna vlakové soupravy zahlédl tohoto krasavce božických, hrádeckých, hodonických a borotických stepí. Pak nám tam armáda nasadila tři vrtulníky!!!  (Všichni jsme drželi hubu a krok, kdepak si někde stěžovat!!!) a dropi jsou od té doby v p....i! Teda ne doslova. Jsou v klidu a míru v "rajchu". K nám se občas nějaký zbloudilý nešťastník zaletí podívat, zamáčkne slzu v oku a vrací se zpátky za dráty! Pardon - ještě tam zatím naštěstí žádné nejsou, jenom probíhají třeba dnešní rozsáhlé manévry! Taky "na pustě" v Maďarsku se jim u Viktora Orbána daří.
U nás se začal snažit Agrospol Hrádek. Zemědělci z Agrospolu se zavázali hospodařit na 100 hektarech způsobem vhodným pro dropa a pěstují tam vhodné plodiny jako vojtěšku (znáte ji ještě někdo?), ozimou řepku a sečou plochy od středu k okrajům.
V Božicích máme jednoho dropa jako memento!!! Taky kdysi žil na výše zmíněném "letišti", než se lekl, vzlétl a - trefil se do drátů! Dneska nemá "v zatáčce u Kunratic pomníček" (z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!), ale jeho vycpanina zdobí božickou mysliveckou klubovnu a vloni byla ozdobou výstavy k 790 letům nejstarší písemné zmínky o Božicích. Božice a dropi jsou spojité nádoby! Kdypak se k nám vrátí?

                           (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat