pátek 17. září 2021

Zamyšlení bývalého místostarosty Znojma nad úvěrem pro nový bazén


Už jste to taky slyšeli? Ve Znojmě budeme mít nový bazén. 🏊‍♀️ To je super! Nebo ne? 🤷‍♂️
Po pondělním zastupitelstvu bohužel stále zůstává více otázek než odpovědí, nicméně radniční koalice už se prostě rozhodla a na názory opozice zrovna nehledí.
Přinášíme vám proto zamyšlení hned na několika body. A budeme rádi, když se nad nimi zamyslíte s námi.

1️⃣ SROVNÁVACÍ ANALÝZA
Srovnávací analýza je alibi vytvořené pro hnutí Pro Znojmo a je zkreslená. Nabízí totiž tři varianty, přičemž třetí varianta, revitalizace Městských lázní, není z důvodu významných slabých stránek předmětem hodnocení, není vůbec brána v potaz. Nejsou ani propočítány náklady na opravu starých lázní.
Ve hře zůstala první varianta, výstavba nového krytého plaveckého bazénu s osmi drahami v Městské plovárně Louka včetně wellness části, a druhá varianta, výstavba nového krytého plaveckého bazénu s osmi drahami v Městských lázních včetně aquaparkové části.
Každému, kdo zná rozdíl mezi wellness a aquaparkem, je jasné, která z variant vyjde finančně přívětivěji. Srovnávat ekonomickou stránku věci je proto v tomto případě zavádějící.
2️⃣ ZADLUŽENÍ MĚSTA
Původní předpokládaná cena výstavby bazénu 200 mil. Kč se postupně navýšila na současných 285 mil. bez DPH, což je cca 345 mil. Kč s DPH. Raketově nahoru jdou ceny stavebních prací, takže obří suma nemusí být konečná, může se vyšplhat přes 400 mil. Kč s DPH. Jak podotkl náš zastupitel Radek Kaman (ANO), k tomu je třeba ještě připočíst splácení úroků, jejichž výše dosáhne 68 mil. korun.
Ti, co protlačují urychlenou výstavbu bazénu za pomoci tak velkého úvěru, by měli zvážit, zda se jedná o rozhodnutí ve prospěch občanů Znojma, nebo je to hazard s finanční budoucností města. Jako hnutí ANO vidíme tuto investici v této nejisté době jako hodně rizikovou.
3️⃣ DALŠÍ PODSTATNÉ VĚCI
Stále není jasné, co bude s budovou bývalých lázní. Z výčtu různých nápadů, které se v poslední době vyrojily (multifunkční hala, tržnice, zábavní park pro děti), zatím nic zásadního nevyplynulo. Neurčitosti typu "možná bude sloužit sportu, bude nutné dočasné řešení, za pár let uvidíme atp." nedávají budově lázní ve středu města jasnou budoucnost.
Stavba znojemského krytého bazénu má také za sebou dvě promarněné příležitosti. První se týká těch, kdo ve Znojmě vládli v letech 2010-2014 (koalice ČSSD, Sdružení nestraníků, KDU-ČSL), a jejich nevyužití strukturálních fondů EU v programovém období 2007-2013, kdy se daly čerpat peníze až do výše 90 % právě na tento druh staveb. Ve městech, kde nezaspali, jako jsou Luhačovice či Nové Město na Moravě, mají od té doby krásné vnitřní plavecké areály.
Druhé zaváhání souvisí s vedením radnice pod taktovkou ČSSD, které mělo k dispozici velký balík peněz z prodeje většiny městských bytů (i přesto, že je prodávalo pouze za 40 % tržní ceny). Pokud by byla z utržené částky, která se pohybovala ve výši cca 500 až 600 milionů korun, vytvořena finanční rezerva, mohla být nyní použita na stavbu bazénu, město by si nemuselo brát tak velký úvěr. Jako menšinový koaliční partner jsme říkali - za získaný velký balík peněz to chce postavit velkou stavbu, např. multifunkční cyklistické centrum, sportovní halu či bazén. Bohužel jsme nebyli vyslyšeni.....
-- 
Mgr. Jan Blaha
člověk, občan, učitel 

www.blahaznojmo.wz.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat