neděle 12. března 2023

Pravický památník válečných obětí zahrnutý na skládce

Takto vypala náves v Pravicích kdysi


 Soukromý občanský badatel zveřejnil sérii fotografií, které pořídil v roce 2013 na pravické skládce. Díky dalším badatelům a zájemcům se podařilo dohledat, že se jednalo o části památníku válečných obětí z doby první světové války (tzv. Velké války), který byl začátkem 20. let 20. století vztyčen v Pravicích na návsi. To dokládají historické fotografie.


Kdo, kdy a proč dal tento památník válečných obětí odstranit, není v této chvíli známo. Jisté je jedno. Neúcta k padlým, navíc k padlým ve válce, by neměla mít v civilizovaném světě místo. Bohužel 20. století bylo ukázkou toho, jak se historie stala obětí politiky a jak se na základní lidské city až zcela nepochopitelně zapomnělo. Nikdy ale není pozdě a i v tomto smutném případě nebylo jistě řečeno poslední slovo. A to i přesto, že pravická skládka byla v uplynulých letech rekultivována.

Přetisk z FBC příspěvku Miloše Barta:

V roce 2013 jsem na Pravické skládce nafotil tenhle památník. Trvalo to dlouho, ale podle jmen a díky známým, kteří se zabývají těmahle památkami na 1. světovou válku, jsem se dopídil, odkud se tenhle památník vzal a kam patřil. Bohužel dnes už je pohřben pod návozem hlíny při rekultivaci skládky a tak je navždy ztracen. Kdo a proč jej nechal odstranit, už se nedozvíme. Jinak památník padlým v 1. světové válce stával v Pravicích před kostelem Původní foto půjčeno se stránek KVH Litobratřice, jmena padlých a název obce, odkud pocházeli, dohledal Josef Marcián z Spolku pro vojenská pietní místa.

             (lan)





















Žádné komentáře:

Okomentovat