středa 22. prosince 2010

Předvánoční posezení s hudbou, čajem a dobrou náladou

Sbormistr Jan Svoboda zahájil předvánoční posezení s hudbou a čajem v pondělním podvečeru 20.12.2010 v sále kulturního domu v Božicích slovy, že by si přál, aby se akce v této podobě stala další novou tradicí naší obce.
A pak již se na přítomné posluchače, mezi nimiž nechybělo nové vedení naší obce, snášely zvučné i jemné tóny altových, sopránových, tenorových i příčných fléten žákyň božické pobočky Základní umělecké školy Znojmo podpořené v řadě skladeb i jejich učitelkou Hanou Svobodovou. Zněly písně vánoční, koleda švýcarská i z daleké Andalusie, nádherná Invence No. 10 v podání Anety Komínkové a Stanislavy Zifčákové i sextet altových fléten s Telemanovou Pastorelou. Ve vystoupeních Pavlíny Maruštíkové, Jany Horáčkové, Nikoly Zifčákové, L. Křivánkové, M. Švédové, Anety Komínkové a Stanislavy Zifčákové jsme úplně zapomněli na čas a nechali jsme se unášet na vlnách příjemných melodií.
Smíšený pěvecký sbor řízený Janem Svobodou posílený tentokrát o čtyři členky Pěveckého sdružení Vítězslava Nováka, v jehož čele momentálně Jan Svoboda rovněž stojí, přednesl zpívané koledy v autorských úpravách svého sbormistra. Postupně do nás vstoupily písně pocházející ze všech koutů nejen naší vlasti a dostali jsme jedinečnou příležitost vnímat klasickou lidovou píseň v její původní podobě v kvalitním balení.
Přiznám se, že jsem nejvíc čekal na spirituál Dál zvěstujte tu zprávu a byl jsem jeho provedením velmi potěšen. A podobně působivá byla i německá reformační píseň Martina Luthera známá jako ústřední melodie právě skončeného seriálu F. L. Věk. Svižná koleda z Moravy Na nebesích nad Betlémem si asi získala přízeň všech přítomných posluchačů a pak již mohl být konec. Ale nebyl. Sborový chorál Narodil se Kristus Pán v podání téměř všech účastníků byl můstkem k pokračování příjemného podvečera. Vynikající koláče paní Romaniukové, výborný čaj či svařák připravovaný paní Švancarovou, talířky s voňavým vánočním cukrovím a skutečně výborná nálada. Ani se nikomu nechtělo domů.
Kdo chce slyšet Smíšený pěvecký sbor řízený Janem Svobodou ještě tento týden, ten nebude chybět na Půlnoční mši 24.12.2010 ve 24 hodin v božickém kostele sv. Petra a Pavla.

                     Ladislav Nevrkla






















1 komentář:

  1. Musím se přidat k tomuto komentáři s velikými díky panu Svobodovi a všem interpretům.Bylo to opravdu krásné a nezbývá, než popřát všem hezké Vánoce a hodně zdaru v Novém roce. Budu si přát, abychom se za rok všichni ve zdraví sešli při takové předvánoční pohodě.

    OdpovědětVymazat