neděle 26. prosince 2010

Světlana 54: Soudy kvůli Světlaně


Aktuální zpráva dne: Je to po letech úleva, řekl spisovatel, který se soudil kvůli knize Hyeny. Soudní spor spisovatele Jaroslava Pospíšila a vdovy po jedné z postav jeho knihy Hyeny je u konce. Nejvyšší soud zamítl dovolání proti verdiktu Vrchního soudu, které podala Marie Slabíková, jejíhož muže Pospíšil v knize označil za agenta-provokatéra působícího těsně po válce v někdejší Státní bezpečnosti.
Soud zamítl žádost Slabíkové, aby se Pospíšil za svá tvrzení omluvil. "Je to pro mě velká úleva a zadostiučinění po mnoha letech soudních sporů. Jsem rád, že mně soud dal za pravdu," řekl spisovatel Pospíšil. Ten v knize Hyeny popsal mimo jiné životní příběh Antonína Slabíka, kterého označil za agenta StB a provokatéra, kvůli němuž bylo zatčeno a popraveno několik lidí.
Slabíková naopak tvrdila, že její muž byl čestný člověk a vlastenec, který se zapojil do protikomunistického odboje a zakládal protikomunistickou odbojovou organizaci Světlana.
Podle spisovatele z Jankovic na Kroměřížsku ale vznik této odbojové skupiny vyprovokovala samotná StB a jejím smyslem bylo naopak odhalení antikomunistů. Pro Státní bezpečnost pak Slabík měl pracovat i po svém odchodu do zahraničí.
Žena žádala po Pospíšilovi písemnou omluvu. Případem se před čtyřmi lety zabýval brněnský krajský soud, který žalobu v plném rozsahu zamítl. Slabíková namítla, že soud nevyslechl další svědky a nesehnal si jiné důkazy. Odvolala se k Vrchnímu soudu v Olomouci, který však verdikt potvrdil. Stejně nyní rozhodl i Nejvyšší soud. Odvolání je možné pouze k mezinárodnímu soudnímu tribunálu ve Štrasburku.

Co tato zpráva znamená pro naše pátrání po životních osudech Antonína Daňka a božických občanů zapojených do „případu Světlana“? Je samozřejmě jedním z důležitých mezníků a zcela určitě s ní je třeba pracovat jako s faktem. To, zda naše soudy využily všech možností, nejsem oprávněn posuzovat, ani tak nemíním činit. Já nadále shromažďuji informace, které by vnesly více světla do našeho „božického případu“. Zatím se mi spíše potvrzuje moje teorie, kterou jsem dal do titulku jednoho z pokračování příběhu o Světlaně - Světlana 45: Antonín Daněk – svědek, který byl umlčen!? (viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=110420101
A proto budu i v roce 2011 pokračovat v pátrání, shromažďování a uspořádávání zjištěných dat. Každopádně byl Antonín Daněk stejnou obětí „pavoučí sítě“ StB jako ostatní božičtí, borotičtí a lechovičtí občané, s jediným rozdílem: Antonín Daněk při zásahu StB přišel o to nejcennější, co člověk má, přišel o život!

                                                                                                   Ladislav Nevrkla

Na fotografii je původní náhrobek Antonína Daňka na hřbitově v Prosiměřicích. Pokud se mi ji podaří získat v lepší kvalitě, budu včas informovat a snímek nahradím. A pro porovnání přidávám současnou podobu náhrobku rodiny Daňkovy.



Žádné komentáře:

Okomentovat