pondělí 1. srpna 2011

Malé zamyšlení 1: Tentokrát nad florbalem

S novým měsícem nový seriál. Tak nějak bych nazval seriálek krátkých retrospektiv a zamyšlení nad věcmi a událostmi kolem nás.
K florbalu mě vážou docela osobní zkušenosti. Nevím už přesně, v kterém to bylo roce – odhaduji tak 1999 nebo 2000 (ale bez záruky) – kdy starší syn Láďa založil v Božicích první florbalový kroužek. Hrálo se pouze tréninkově a zájemci se scházeli každou sobotu. Občas jsem za syna „zaskočil“. Pamatuji se, že to nebylo jednoduché. Hokejky byly drahé a občas to udělalo rup křach – a dotyčný si mohl jít koupit novou! Taky hráči se lehce nechávali strhnout hrou a hráli jako o život, i za hranici florbalových pravidel (ty jsme ani pořádně neznali).
Po několika letech jsem v Těšanech viděl, jak se hraje kvalitní florbal. Holky z Moutnic dokonce vyhrály v roce 2005 i republikový turnaj. Pan učitel Hochman florbalem i hokejbalem žil, sám též hrál a pískal mistrovská utkání.
V současných Božicích však vidím florbal skutečně na úrovni! Již jsem jednou psal, že je Mirek Fojtík ml. profík každým coulem! Proč? Protože má vizi, promyšlenou koncepci a jasný cíl! A svému koníčku věnuje skutečně hodně. Nejen čas ...
Dnes zahájili jeho mladí svěřenci týdenní letní soustředění. Potkal jsem je v obecní jídelně (paní Iveta jim připravila vynikající smažák!), poté následovala teoretická část i s instruktážním videem v příjemném prostředí klubovny na hřišti (odtud foto) a poté první ostrý trénink v tělocvičně. Každý den (až do soboty) od 9 do 16 h se mají kluci a holky z Božic a Borotic na co těšit. Program je pestrý a jednou to má být i s přenocováním.
I když celorepublikově zůstává florbal stále ještě ve stínu fotbalu a ve městech možná i hokeje, v Božicích se zařadil mezi sporty, které o nás dávají vědět i za hranicemi naší obce a přinášejí hodně radosti a uspokojení všem jeho aktérům. A o to jde především.
                                                                                                                    Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Mirkovi s akcí po celou dobu vydatně pomáhá Vojta Svatoš. Omlouvám se, že jsem ho neuvedl hned!(lan)

    OdpovědětVymazat