čtvrtek 4. srpna 2011

Malé zamyšlení 4: Tentokrát nad obecním zpravodajem

Diskutujeme nad tím už dlouho – má nebo nemá smysl vydávat zpravodaj společný pro více obcí? Praxe už je víc než 10 let taková, že se vydává zpravodaj – Noviny Niva – společný pro sedm obcí. Nebudu se tentokrát zamýšlet nad tím, jestli je to dobře nebo špatně. Dnes se budu věnovat problematice, která je společná všem zpravodajům:  Smějí nebo nesmějí obce ve svých zpravodajích zveřejňovat zápisy ze zastupitelstva či rady se jmény obyvatel, o nichž se na zastupitelstvu nebo radě jednalo?
Řada obci přistoupila k tomu, že omezila publikování celých jmen a při koupi nebo prodeji zveřejňuje iniciály a zkratky. Jiné obce publikují zatím vše v plném znění a některé přistupují k tomu, že nebudou z důvodu ochrany osobních údajů uveřejňovat zápisy ze zasedání zastupitelstva vůbec. Citlivé je to zvláště u prodejů obecních pozemků. Starosta ze Sedlece u Mikulova říká, že nebude tyto záležitosti zveřejňovat, protože „se jedná o peněžní záležitosti lidí“. Zamotanou hlavu z toho má i Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho mluvčí zdůrazňuje, že rozhodně nesmí být zveřejněné osobní údaje. „Co projednává zastupitelstvo ano, ovšem s tím, že jsou znečitelněny osobní údaje.“ A zveřejnění iniciál prý podle ní není dostatečným opatřením. „Je to anonymizace, nikoliv znečitelnění.
Co tedy s tím? Asi to tak bude, že se věci ve spojení občan – peníze ve zpravodajích a na webech obcí objevovat nebudou. Na zasedáních zastupitelstev se však budou projednávat v plném znění (celá jména + peněžní částky) a kdo z občanů toto bude chtít vědět, bude muset buď na zasedání přijít a poslechnout si to, nebo má taky každý občan právo zajít si na obecní úřad a nechat si předložit zápis z usnesení rady obce (nikoliv zápis o jednání rady obce, to jsou dvě různé věci, dva různé zápisy) či zápis z usnesení zastupitelstva obce. Aspoň se občané naučí více využívat svých práv.
A zpátky k úvodní otázce? Ve zpravodaji, který se dostává do rukou občanů z více obcí, nemají osobní údaje dávno co dělat. To je taky jeden z vážných důvodů, proč by měla praxe společných zpravodajů skončit. Pokud budou obce jako členové nějakého svazku chtít vydávat společnou tiskovinu, měl by to být magazín jiného typu než dosavadní podoba Novin Niva. Informace ze zasedání zastupitelstev z něho musí zákonitě zmizet jako první. A nejlépe hned v nejbližším čísle. Taky předpokládám, že od nového roku 2012 bude i v otázce zpravodaje v naší obci jasněji.
                                                                                                                    Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Do úplné absurdity to dotáhli v Miroslavi. Tam píší iniciálami i jména dvou nejvyšších představitelů, tj. starosty Augustina Formana a místostarosty Romana Volfa, vlastně Ing. A.F. a pana R.V., a to v souvislosti s proplacením nevyčerpané dovolené. Veřejní činitelé zcela určitě nemají nárok na skrývání své identity. (lan)

    OdpovědětVymazat