pondělí 29. srpna 2011

Malé zamyšlení 9: Tentokrát o mizení

Ani se tomu nechce věřit, léto spěje do svého závěru a letošní nejdelší pracovní měsíc - pracovali jsme plných 23 pracovních dnů - pomalu, ale jistě mizí v dáli. Pokud máte pocit, že byl srpen jenom takový "udržovací", dovolenkový, moc se nemýlíte. Ale přesto se sem tam něco děje.

Možná už dnes bude dokončeno položení nové krytiny na obchodě Jednoty v Č. Křídlovicích. Je to docela zvláštní, že se už po necelých 55 letech musela dávat nová, když na řadě božických domů najdeme tašky i 100 let staré. Ale budiž, třeba ta sundaná ještě někde někomu poslouží. Zato nechápu, proč je vyvrácená lavička instalovaná snad loni na podzim v jednom z nejdražších dotačních titulů - malém turistickém odpočívadle (altánku) u hřiště? Že by si na ní někdo zkoušel svou sílu? Nebo si tam vybíjel nadbytečnou energii? Ovšem nechápu ani projektanta tohoto zákoutí, jak to myslel s posezením kolem stolečku uprostřed altánku? Nebo snad chtěl vypít kávu přímo z jízdního kola? Místa kolem stolu je skutečně dost. Otazníky nad přítomnými dětskými prvky nechám na jindy, na samostatné zamyšlení s oblíbeným podtitulem "Mají si kde hrát?" Žalostný pohled na dosluhující místní dopravní značky jsem zachytil v zatáčce u Fučíkových v Křídlovicích a zlomenou přetíženou větev jablečné pláňky u Juřenových zde asi zanechal sobotní studený vichr.
Taky si určitě všímáte probíhající výměny oken v domov ě důchodců i pěkného letního posezení před vchodem do bazénu u kulturního domu. No a snad jste si i všimlí, že zmizely veškeré informace u solární elektrárny. Určitě by nás zajímalo, kdo ji tedy momentálně provozuje, zda je už připojená do sítě a vůbec, jak funguje ona i společnost Diamatis, která ji budovala.
Zmizelo toho možná v Božicích víc, třeba včera chyběl bez omluvy jeden fotbalista. Taky zmizely pýchavky, které si jeden božický občan "pěstoval" na svém místečku v lesíku. I když je důkladně přikryl větvemi a chodil je pravidelně zalívat, nějaký jiný všímavý houbař už si na nich pochutnal. Tak už to chodí. Jak říkal Václav Neckář ve Skřiváncích na niti: A nás by taky zajímalo, kam zmizel Mlíkař? A kam zmizel ten starý dobrý svět...
                                                                                            Ladislav Nevrkla







                                                                                              

Žádné komentáře:

Okomentovat