pátek 19. srpna 2011

Malé zamyšlení 8: Tentokrát o informovanosti

Je to už nějaký ten pátek, kdy se v emotivní diskuzi na jednání zastupitelstva ohradil jeden tehdejší radní proti tvrzení, že jsme pro nějakou věc nehlasovali, slovy: Tak se podíváme do zápisu, jak kdo hlasoval! Na to jsem se zeptal: A my zapisujeme, kdo jak hlasoval? A bylo po emocích! Bohužel v Božicích ani po 20 letech od sametové revoluce nezapisujeme, jak jednotliví zastupitelé hlasovali. Je to chyba?

V souvislosti s nedávno diskutovanou problematikou, zda zveřejňovat jména či iniciály občanů, kteří si na obec podávají žádost o pronájem či koupi obecního majetku se Úřad na ochranu osobních údajů postavil za práva občana a tvrdí: jména občanů nezveřejňovat.
Případ hlasování zastupitelů však je jiný. Zastupitel není obyčejný občan. Zastupitel je občany zvolen, aby zastupoval jejich zájmy a tudíž každý občan má právo vědět, jak volený zástupce hlasuje, s jakými přichází na jednání návrhy a jakým způsobem se jednání zastupitelstva účastní. A k tomu naprosto samozřejmě patří i to, že občan ví, jak který konkrétní zastupitel o předloženém návrhu hlasoval. V praxi to znamená, že v usnesení zastupitelstva má být uvedeno, kdo jmenovitě hlasoval pro, kdo hlasoval proti a kdo nehlasoval (zdržel se hlasování). O tom, že je to nesmírně důležité, jsme se přesvědčili již mnohokrát, naposledy loni při ukvapeném rozhodování o zateplení školních budov. Počínaje naddimenzovaným polystyrénem (v důsledku naddimenzovanou cenou za tuto akci) a konče kdo ví kde.
Ke změně v tomto směru přistupují nyní obecní zastupitelstva a jsem přesvědčen, že je to krok správným směrem: od anonymity ke konkrétní odpovědnosti, od nahodilosti (zvednu ruku, ani nevím proč), k osobní odpovědnosti. Tyto přehledy by měly být zveřejněny nejen v zápisech zastupitelstva, ale i na webových stránkách obce a v místním zpravodaji.
A opět je to o důvod víc, proč vydávat svůj vlastní obecní zpravodaj a časopis spolku Niva vydávat jako magazín o zajímavostech v jednotlivých obcích. Zatím jsme se totiž v informovanosti občanů neposunuli o tolik, o kolik jsme měli a o kolik volební strany před rokem slibovaly. Zasedání božického zastupitelstva se blíží, myslím, že je taky u nás čas na změnu.

                                                                                                                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat