neděle 6. listopadu 2011

Božická zákoutí: Krásný selský dům

Mladší generaci už tento dům asi nic neřekne. Bohužel. Ve své době patřil k ukázkovým selským stavením, jakých v naší obci zase tak moc nebylo. Určitě vás napadá: proč musel zmizet? A kde vůbec stál?

No a to je naše dnešní hádanka. Kde v Božicích stálo patrové selské stavení s širokým schodištěm a koberci na něm a kdy přibližně bylo odstraněno? Malou nápovědou může pro vás být informace, že zde bydlela první česká rodina po vzniku první republiky (1918) a to od roku 1921.

                                                                                                                    Ladislav Nevrkla



                                           

4 komentáře:

  1. To je Pavlíkuv statek na Kolonce.A.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tak. Škoda, že ho v době socializace naší vesnice stihl smutný osud. Asi proto, aby tam nemohl nikdo bydlet a objekt sloužil pouze intenzivní zemědělské výrobě. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonym asi v době socializace vesnice v Božicích nežil. Jinak by musel vědět, že dotyčný statek byl z devastovaný dávno před zahájením kolektivizace. Pokud si dobře pamatuji,tak jej nikdo řádně neudržoval. Já si jej pamatuji ze čtyřicátých let. kdy vypadal přibližně tak jak je dané fotografii. A to dávno před nástupem komoušů k moci.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je docela zajímavá informace. Slyšel jsem tu verzi, kterou jsem napsal, ale vůbec se nebráním upřesňujícímu výkladu. Je pravda, že stačí docela krátké období a nemovitost záhy rychle "chřadne". Každopádně je škoda, že nám tady v Božicích některé budovy chybí. Když i starší budovu opravíte, ožije. Důkazem je zrovna hodně selských domů na současné Kolonce i v Božicích, Křídlovicích, u nádraží i v Zámlýní. (lan)

    OdpovědětVymazat