čtvrtek 29. prosince 2011

Aktuálně: Zprava tanky! Značka Hostan Hradní

Ne, nelekejte se, ani ruští, ani žádní jiní obrněnci nám snad do nového roku 2012 nehrozí. Ti, kdo zajdou v těchto dnech do hostince Jana Kudličky (navrhuji pro něj název V zatáčce) v Božicích, však ví, o čem mluvím!

Od čtvrtka 29.12.2011 je totiž nabídka občerstvení v tomto hostinci obohacena o novinku: pivo Hostan Hradní čepované přímo z nově instalovaných speciálních tanků. Čtyři takovéto tanky si může každý návštěvník prohlédnout hned po otevření vstupních dveří. Z pravé strany na něj blikají čtyři zelená světýlka, neklamný signál, že tanky jsou připravené. V hostinci Jana Kudličky v Božicích jsou instalovány dva tanky o objemu 500 litrů a dva tanky o objemu 250 litrů. Řídící jednotka je umístěna ve výčepu (viz foto). Záruční doba tankového piva je 21 dní! Momentálně jsou naplněny obě "pětistovky" a fotografie prozrazuje, kolik už bylo vytočeno cca v 19 hodin. Dlužno dodat, že hostinec se kolem 20 hodiny velice slušně zaplňoval a nebylo téměř návštěvníka, který by novinku neochutnal
Tak "na zdraví" nejen v novém roce 2012!

A ještě něco málo k této novince:

Stabilní teplota a nejvyšší kvalita piva, při jehož výrobě byly použity vybrané suroviny a tradiční technologie. To jsou hlavní devizy tankového piva, které už mohou ochutnat i fajnšmekři ze Znojemska od počátku prosince 2011. Tankové pivo si uchovává skvělou kvalitu, protože vůbec nepřichází do kontaktu s kyslíkem.
Čtyři pivní tanky výčepního systému Orion, z nichž každý má obsah 250 litrů, byly do hostince Jana Kudličky v Božicích nainstalovány zhruba před 14 dny. Tankový Hostan Hradní si mohli všichni zájemci objednat poprvé dnes, 29.12.2011. 
Předpokládá se, že počet restaurací s tankovým pivem na Znojemsku bude do budoucna nadále přibývat. Výhodou piv z tanku je, že je cisterna načerpá přímo z ležáckých sklepů v pivovaru, rozveze a naplní do tanků, umístěných v provozovně. Uvnitř tanku se skrývá speciální vak, který se smršťuje a zabraňuje tak jakémukoli přístupu kyslíku. Díky transportu i uložení tak pivo může zůstat nepasterizované a uchovat si tak originální chuť i čerstvost.
Jedenáctistupňový Hostan Hradní se na Znojemsku mezi pivaři těší velké popularitě. Chutná ovšem i odborníkům-degustátorům. Tento ležák letos bodoval na prestižní degustační soutěži Pivo České republiky, kde získal druhé místo v kategorii světlých ležáků. Stříbrnou medaili si Hostan Hradní odvezl i z letošní Žatecké Dočesné.
Tankové pivo zaznamenává velký boom od jara 2010. Tehdy totiž Heineken přišel na český pivní trh s převratným výčepním systémem Orion, řízeným počítačem, který poprvé v historii umožnil zavádět tankové pivo i menším a středním restauracím s výtočí od 130 do 400 hektolitrů ročně. Dřív si tuto výsadu mohly dovolit pouze velké provozovny. Hosté na tankovém pivu oceňují stabilní chuť a stálou teplotu, provozovatelům podniků se mimo jiné líbí i to, že se nemusí tahat se sudy a uspoří skladové prostory i samotné pivo, protože už nevznikají ztráty při přerážení sudů. Tanky o obsahu 250 nebo 500 litrů navíc působí dekorativně a propagují tak nabízenou značku. Informace čerpány z webu http://www.heinekenceskarepublika.cz/.

                                                                                    Ladislav Nevrkla





1 komentář:

  1. Tak žádné V zatáčce, ale pěkně Ke Kudličkům nebo prostě K Honzovi ...

    OdpovědětVymazat