pátek 2. prosince 2011

Kanalizace: Kdo je připravený, není překvapený (akt.)

Za poměrně značného zájmu občanů se ve čtvrtek 1.12.2011 v podvečer konalo veřejné projednávání přípravy a vlastní realizace budování II. etapy kanalizace v obci Božice.

Starosta obce Karel Hala přivítal kromě božických občanů i zástupce projekční kanceláře, investora akce, zástupce dvou firem, které budou v jednotlivých částech obce budovat hlavní tahy kanalizace, a taky dva projektanty, kteří budou občanům nabízet zpracování a vyřízení domovních přípojek.
Hodně dotazů bylo zodpovězeno ještě před vlastním "sezením" v levém rohu sálu kulturního domu, kde byly na stolech rozloženy plány celé budované sítě a občané si zde mohli prostřednictvím pracovníků projekční kanceláře upřesnit svoje základní informace, jak o trase kanalizace, tak o místě, kde by měla být zřízena vlastní domovní přípojka.
Předpokládá se, že vlastní výkopové práce budou zahájeny v březnu 2012. Do té doby však budou občanům nabízet své služby projektanti, kteří budou zpracovávat a vyřizovat domovní přípojky. Jak zde bylo řečeno, občané si můžou vybrat, kdo jim projekt přípojky zpracuje i kdo jim bude vlastní stavbu provádět.Nemusí to být jenom zavedené firmy napojené na společnosti, které budou u nás kanalizaci provádět, ale můžou to být i naši podnikatelé v oboru Voda-plyn-topení. Např. Vodárenská a.s. garantuje těm, kdo se přihlásí do konce roku 2011 cenu za projekt, územní souhlas, vyjádření správců sítí a přihlášku cenu 2 100 Kč s DPH. Jaká bude cena v roce 2012 to neuvedli. Osobně mám zkušenost s projektantem Ing. P. Mrňou, který zde též nabídl svoje služby a který garantuje cenu 2 500 Kč s DPH po celou dobou budování přípojek.
Občany samozřejmě hodně zajímá, kam až budou vytaženy odbočky, tzv. péra. Bylo zde řečeno, že odbočky z hlavního řadu budou umístěny až za okraj komunikace (cca 0,5 metru) či až za sítě (voda, plyn, telefon), aby měli občané co nejméně komplikací s vlastním připojením. Co je důležité: Občané můžou kdykoliv navštívit jak starostu obce Karla Halu, tak i zástupce firem, které budou kanalizaci budovat (jedna má kancelář v domově důchodců, druhá ji bude mít na staré kovárně v Křídlovicích). Kontaktovat můžou jak projektanty přípojek (Ing. Mrňa má kontakt i v rubrice Tržnice na tomto webu), tak vodaře, kteří jim budou přípojku pokládat. Řada firem bude taky občany obcházet sama a nabízet své služby. Podobně budou občané zavčas informování o budování jednotlivých tras. Bylo řečeno, že nejméně 14 dní před vlastními výkopovými pracemi dostanou občané písemné oznámení o zahájení prací, budou navštíveni osobně zástupci stavební firmy, hlášeno to bude obecním rozhlasem, informace půjdou obecními i soukromými médii.
V Křídlovicích začne stavba u obchodu Jednoty a půjde směrem na Borotice a do Zámlýní. Druhá firma bude budovat kanalizaci v Kolonii, ve zbývajících částech Božic a bude stavět výtlaky, tam, kde to bude třeba.
Pro všechny pak platí to, co jsem dal do titulku: Kdo bude připravený, nebude překvapený!

                                                                                                         Ladislav Nevrkla



2 komentáře:

  1. Na www.bozice.cz byla publikována následující výzva: Z důvodu blížícího se zahájení výstavby II. etapy kanalizace v obci Božice vyzýváme vlastníky nemovitostí, aby se v termínu do 15. prosince 2011 dostavili na Obecní úřad Božice z důvodu určení odbočky z hlavního řadu kanalizace pro budoucí přípojku k nemovitosti.
    Pokud nebude vlastníkem nemovitosti určeno umístění odbočky, bude odbočka umístěna do nejnižšího bodu na hranici pozemku. V případě, že takto provedené odbočení nebude vyhovovat (hloubkově či situačně), veškeré náklady na zřízení nového odbočení bude hradit vlastník nemovitosti.
    Na obecním úřadě je dále možné objednat zhotovení projektové dokumentace pro domovní přípojku.

    OdpovědětVymazat
  2. Po různých odkladech snad odstartuje výstavba kanalizace od 1.5.2012. (lan)

    OdpovědětVymazat