sobota 24. listopadu 2018

Víte, jaký je rozdíl mezi dvěma fotografiemi? (akt. a dopl. 24.11.)

Dvě fotografie téhož a přeci je mezi nimi velký rozdíl. Zkuste mi ho napsat.


Místo v Božicích jistě nemusím uvádět, to poznáte všichni. Tak tedy prosím ty rozdíly. A taky mi můžete napsat, jak se vám toto místo líbí dnes. Třeba zda je chloubou Božic.

PS. Chlouba Božic to dnes asi není, protože pořád není dořešen chodník kolem Pajerových (ten dům s vraty). Hostinec U Dubů byl jedním ze starých božických hostinců (pův. majitel Josef Wolloner). Hostinský Duba patřil bohužel mezi ty nové osídlence, pro něž se ujalo takové nelichotivé označení pro některé občany, kteří šli po roce 1945 osídlovat pohraničí s jinými úmysly, než aby zde začali svůj nový život ... Jak se uvádí v božické kronice, musel i s obchodníkem Moštěkem (z podobného důvodu) opustit velice záhy Božice. V Božicích pak fungoval pouze hostinec U Smetanů, v letech 1947 - 1950 se jmenoval Hostinec U Daňků (konaly se zde schůze MNV Božice), poté zde byla po roce 1950 vedle kina i družstevní jídelna a paní Přichystalová zde i točila pivo. V zahradě fungoval kulečník a jak mi říkal nedávno jeden pamětník, chodil si sem jako kluk vydělat nějakou kačku stavěním kuželek.
Zpátky do Hostince u Dubů. Po vyhnání pana Duby roku 1946 rozhodla tehdejší božická radnice (předseda MNV Bohumír Paděra), že zde zřídí kulturní dům. Část budovy směrem Fňukalovým byla zbourána - je to patrné i jako rozdíl mezi prvním snímkem (z 30. let) a snímkem z poloviny 60. let (bude opraveno). Někdy po roce 1960 zde byla obnovena hospoda (hostinská Kateřina Kaňovská). Místnost byla neútulná, v koutě byly naskládány stoly a židle, štamgastům byly k dispozici čtyři stoly... Do budovy se vstupovalo po dvou schůdcích dolu.... Kdo ještě něco ví, ať odpoví.... rád to všechno doplním a zpřesním.
Neúspěšný pokus o stavbu kulturního domu v Hostinci u Dubů vedl tehdejší obecní vedení k rozhodnutí provést přístavbu Jiráskova domu na Kolonii. To bylo někdy koncem roku 1947. Počátkem února 1948 byly plány hotovy a vy si je můžete prohlédnout v jiném materiálu na tomto blogu. Jenže komunistický převrat 25.2.1948 tyto plány zhatil. Kolonisté upadli v nemilost, obec se od nich odvrátila (že by závist ke krásným zánovním kolonistickým zemědělským usedlostem?), někteří kolonisté byli novým komunistickým režimem postiženi a na zábavu nebyl v budovatelských padesátých letech nějak čas. Promítalo nové kino, v Křídlovicích se v adaptovaném Hostinci u Dufků hrálo divadlo, zábavy byly třeba na Dubové zahradě (kládový list u obecního sklepa) .... a koncem 50. let se připravovaly dvě velké stavební akce. Stavba nové úplné základní školy a stavba nového kulturního domu. Kulturní dům (dnes Hostinec u Kudličků) byl slavnostně otevřen v létě roku 1960. škola v září 1963. Ale to už je zase jiná historie.

       (lan)   


Fotografie téže budovy někdy z let 1966 - 1968, ale foceno od
dnešního Škrabalového v ulici Pod masnou

         

5 komentářů:

  1. Dobrý den,
    dnes na čt1 v pořadu polopatě v 08:50 vinné sklepy u Borotic,kapitola archivní vína-komentář p.Hrachovský J.Záběry ze sklepa tuším od R.Hnízdila-koukněte...

    OdpovědětVymazat
  2. Asi tak dvacet let. :)

    OdpovědětVymazat
  3. O obou fotografiích se diskutuje a je shoda, o jakou budovu se jedná. Ale není úplně jasné, ke kterému domu patřila vrata vpravo? Kam se jimi vjíždělo?

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že se vjíždělo k Pajerům, ale nejsem si jistá.(mž)

    OdpovědětVymazat