sobota 4. ledna 2020

Opět jedna stará božická pohlednice

Originál této pohlednice bohužel
v Božicích nemáme
Je docela zajímavé, že i v dobách, kdy byly Božice a České Křídlovice samostatnými obcemi, vydávaly společné pohlednice. A tak se dneska na aukcích objevují snímky, které nás překvapí. Nedávno jsme tady pátrali po jedné božické ulici, dnes nabízíme další.


Před vámi, kteří se pokusíte určit, o jakou ulici by se mohlo jednat, stojí kardinální otázka. Je to snímek z Božic nebo z Českých Křídlovic? Až pak se zkuste pustit do detailů, které by vás mohly vést k cíli. Hodně nás matou stromy v ulicích a taky předzahrádky u domů. Někde je najdeme ještě dnes nebo si je starší z vás pamatují z dob svého dětství a mládí.
Nápovědou by nám mohl být německý název tohoto pohledu Ortsstrasse, tj. místní ulice. Pohlednici zachytil na sociálních sítích Marek Klíč.

                    (lan)

4 komentáře:

  1. Asi bych hádal, že jedná o ulici v Božicích .Vzadu by mohl být napříč ulicí domek Horáčkův a vlevo asi kaplička, tou dobou ještě dřevěná. Tak široká a rovná ulice v Křidlovicích není a ani v Božicích jinde ne.Ale teď se tak dívám, že by to mohl býti druhý konec této ulice a ten dům vzadu by potom byl Kudličků a vlevo bývalá školka, ale socha Madony není vidět.Tak nevím ... "hic"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I my jsme si to v první moment mysleli, ale pak jsme začali "lovit" ty detaily a nějak nám to tam nepasuje. Máme trošku jiný tip....

      Vymazat
    2. Domek napříč domek Kudličků,je to ulice od kapličky ke Kudličkům a bývalé školce.

      Vymazat
  2. Bodejť, tady je pohled druhým směrem, na kterým jsou ty stromy a předzahrádky taky - http://mstudio2.webzdarma.cz/bozice_pohledy/ipage00012.htm
    Madona tam stojí, jestli mě paměť nešálí, od roku 1928. Ta fotka bude dělaná asi ještě před 1918.

    OdpovědětVymazat