středa 22. ledna 2020

Ve Starém Hrozenkově hledají doktora. Zatím marně

Starosta Starého Hrozenkova M. Vaculík
před budovou zdravotního střediska
Nejen obvody Božice a Dyjákovice, ale i třeba městys Prosiměřice a další marně hledají náhrady za dětské lékaře, kteří odešli do penze. V dnešních médiích však zaznívá i alarm v otázce praktických lékařů. Naši sousedé z Čejkovic a z Mackovic, jejichž předci přišli po roce 1945 z Kopanic, dobře vědí, o čem je řeč.


V dnešním Blesku se píše: 
Bezmoc, ale taky bolest, kterou nemá kdo a jak utišit. Takovou situaci zažívají lidé v malých obcích roztroušených na rozlehlých Moravských Kopanicích. Ve Starém Hrozenkově po téměř půlstoletí skončila jediná praktická lékařka Jitka Michalcová (71) a nemá nástupce. 
Přes enormní půlroční snahu se vedení obce zatím nepodařilo získat náhradu. Lidé se v nemoci nemají na koho obrátit. Stejně tak mají problém získat jen předpis na léky, které dlouhodobě užívají. „Paní doktorka měla v evidenci necelou tisícovku pacientů. Nejenom od nás z Hrozenkova, ale taky od sousedů z Žítkové, Vyškovce, Vápenic nebo Pitínských pasek,“ vypočítává starosta Milan Vaculík.

Situace je den ode dne závažnější, hroutí se celý zdravotní systém. „U nás byla paní doktorka Michalcová prakticky denně, ráno i večer. Její pomoc, ale i předpisy na léky potřebují akutně především lidé upoutaní na lůžko. Nevíme, jak to bude dál,“ konstatuje Miriam Chovancová ze zdejšího domova s pečovatelskou službou. Jde totiž o úkony, které nikdo jiný než vystudovaný lékař provést nemůže. Když doktora, který by klienty pravidelně navštěvoval, nesehnali, jednou z variant je i jejich přeložení jinam, bude-li místo, nebo umístění do nemocnice. 
Situace v příhraničí je v mnohém komplikovanější než jinde. Do Uherského Brodu k lékaři je to ze Starého Hrozenkova 22 kilometrů. Kolem střediskové obce jsou rozesety další vesnice, jejich obyvatelé to mají ještě dál. Nejhorší je, že ani tam pokaždé nepochodí. Lékař, u kterého není pacient registrován, musí ze zákona poskytnout jen akutní péči. Lidem tak nezbývá než se obracet na záchranku, ta ale nemůže fungovat jako běžný praktický lékař. Hromosvodem pro všechny je nyní starosta Hrozenkova Milan Vaculík. „Inzerovali jsme v odborném lékařském časopise, vyšlo to na tisíce, nic. Nabízíme lékaři zdarma bydlení v bytě 3+1, vybavenou ordinaci, uděláme v ní na náklady obce stavební úpravy podle jeho přání. Naše vesnice dají měsíčně dohromady 30 000 korun na plat sestry. Jednáme s krajem, pojišťovnami, nic zatím nepomohlo,“ vypočítává starosta, který se sám stará o více než devadesátiletou nemocnou matku. I ta potřebuje lékaře...
               (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat