pátek 31. ledna 2020

Unikající plyn v Božicích. Dvě osoby v péči ZZS

Viděli jsme z okna blikající Hrušovaňáky (nebo rychlou?) projíždějící naší ulicí ve směru od lesíka k hospodě.... Co se asi mohlo kde stát? Vypovídá o tom zpráva HZS Brno.



Rychlá musela ošetřit dvě plynem přiotrávené osoby.
31. leden 2020, 17:25
Popis: Provedli jsme měření přítomnosti koncentrace oxidu uhelnatého v rodinném domu. Přítomnost plynu potvrzena. Provedli jsme odvětrání prostor. Dvě osoby s příznaky intoxikace jsou v péči ZZS.
Jednotky: PS Hrušovany nad Jevišovkou
Obec: Božice
Část obce: Božice
Stav: SaP na místě

K případu asi patří večerní info Deníku:
Dvě děti skončily v pátek večer ve znojemské nemocnici. Záchranka je tam převezla s podezřením na otravu oxidem uhelnatým. Podle hasičů k tomu došlo pravděpodobně kvůli nedokonalému spalování u plynového topení v rodinném domě.

„Naměřili jsme tam hodnotu sto dvacet ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach kolem hodnot sedmdesát až osmdesát ppm. Nebezpečná koncentrace je při překročení hranice sto ppm,“ informoval o zásahu mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.
Hladina v rozmezí 150-220 ppm je již životu nebezpečná. Hasiči prostory odvětrali. Děti skončily v péči záchranářů. „Byly při vědomí. S podezřením na otravu oxidem uhelnatým je záchranka transportovala na dětské oddělení znojemské nemocnici,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.
Nebezpečí otravy oxidem uhelnatým hrozí podle hasičů v domácnostech, kde se využívá například karma pro ohřev vody, plynové topení a kotle. Z nedokonale spáleného plynu se uvolňuje oxid uhelnatý, který se váže do krevního barviva člověka. Při delším pobytu v místnosti s jeho vysokou koncentrací upadají lidé do bezvědomí, nastává zástava oběhu a smrt.
„Je nutné, aby tato zařízení pravidelně kontrolovali odborníci. Stejně tak kouřovod a komínové těleso. V místnostech s plynovým kotlem je nezbytné větrat. Doporučujeme také instalovat detektory oxidu uhelnatého. Tento plyn je velmi nebezpečný, protože na sebe neupozorní ani zápachem ani barvou. Příznaky otravy navíc lidé mohou zaměnit s běžnou nevolností,“ varují na svém webu hasiči.
Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/nehody/deti-odvezla-zachranka-s-podezrenim-na-otravu-jedovatym-plynem-20200131.html

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/nehody/deti-odvezla-zachranka-s-podezrenim-na-otravu-jedovatym-plynem-20200131.html

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/nehody/deti-odvezla-zachranka-s-podezrenim-na-otravu-jedovatym-plynem-20200131.html

Žádné komentáře:

Okomentovat