úterý 7. července 2020

Jak naše společnost pracuje s lidmi "z ulice"

25letý bezdomovec ukradl v obchoďáku
housky za 70 korun, dnes dostal u
brněnského soudu rok a půl s ostrahou
jako nejtěžší zločinec ...
Jeden vysoce postavený božický komunální politik zastává teorii, kterou včera prezentoval taky jeden poslanec ODS, že všichni lidé můžou pracovat a že ta přílišná starost a péče o sociálně slabé je nepřiměřená.


Týká se to jak sociálního bydlení, tak sociálních pobytových služeb, tak různých podpor a doplatků. I proto třeba Božice na posledním zastupitelstvu odmítly poskytnout městu Znojmo příspěvek na sociální služby v požadované výši, ale na základě návrhu rady obce jej patřičně ponížily na celých ??? Kč (Usnesení: 24. ZO schvaluje Smlouvu o příspěvku na spolufinancování sociálních služeb v síti ORP Znojmo pro rok 2020 s Městem Znojmo, Obroková 1/12, Znojmo.)
Na to všechno máme samozřejmě právo a pro určitou část občanů (beru to v rámci celé České republiky) je to tak správně.

Výsledkem takového přístupu jsou bezprizorní "lidé na ulici". Jak dobře se s nimi pracuje, víme i u nás v Božicích. Takoví lidé nic nerespektují, žijí si po svém a občas jejich způsob života narazí ....

K napsání tohoto příspěvku mě přiměla dnešní aktuální zpráva přežvykovaná všemi médii. Já ji zachytil v poledne ve zprávách na TV Nova. Zní asi takto:

Muže, který v Brně v době nouzového stavu ukradl v obchodním domě pět kusů pečiva, krajský soud poslal za krádež na 1,5 roku do vězení s ostrahou. Muž původně dostal od brněnského městského soudu trest dva roky vězení, krajský soud mu ho po odvolání snížil. Rozsudek je pravomocný. Muži kvůli nouzovému stavu v době spáchání krádeže hrozilo až osm let vězení.

Pětadvacetiletý Lukáš Kalina podle obžaloby ukradl pečivo 2. dubna, šlo o pět bulek pizza a jeden kus stál 12,50 koruny. Pečivo vložil do tašky a prošel bez zaplacení pokladnou, poté jej zadržela ostraha. Muž žije na ulici, ke krádeži se přiznal.
V minulosti byl za obdobný trestný čin třikrát souzený a v době spáchání nového trestného činu byl v podmínce. Brněnský městský soud jej za krádež pečiva poslal na začátku května do vězení na dva roky. Proti rozsudku podal odvolání.
"Trest byl nepřiměřeně přísný. Můj klient nekradl roušky ani dezinfekci, měl hlad, jednal z existenčních důvodů," uvedla jeho obhájkyně Petra Žilková. Poukázala i na to, že muž má diagnostikovanou schizofrenii. Navrhovala zastavení trestního řízení či ochrannou léčbu.
Odvolací krajský soud jí dal částečně za pravdu. Podle předsedkyně soudního senátu Markéty Jirsové nebylo pochyb o tom, že muž trestný čin spáchal, trest ale šlo uložit pod hranicí zákonné sazby. Senát se podle ní mohl ztotožnit s tvrzením obhajoby, že muž kradl pouze pečivo, ne věci, které by se týkaly vyhlášení nouzového stavu.
Lukáše znám a vím o jeho životě a osudu leccos. Stál nás v naší pobytové službě hodně sil a prostředků včetně zajištění pobytů v bývalých léčebnách. Tito lidé prostě bez podpory a pomoci nefungují. Jenže Česká republika došla před několika lety k názoru osvícenců, že nejlépe je všem lidem na svobodě, když si žijí tak, jak sami uznají za vhodné. Odborně se tomu říká "deinstitucionalizaci"V České republice je deinstitucionalizace vnímána jako „proces, ve kterém dochází k přechodu od ústavní (institucionální) péče o osoby se zdravotním postižením k péči poskytované v přirozeném prostředí. Cílem je zkvalitnit život lidem se zdravotním postižením a umožnit jim žít běžný život srovnatelný s životem jejich vrstevníků. Během deinstitucionalizace dochází k řízenému rušení ústavů a rozvoji komunitních sociálních služeb. Výsledná struktura a provoz sociálních služeb jsou primárně orientovány na potřeby uživatelů služeb a jejich sociální začleňování.
Kde má své přirozené prostředí 25letý schizofrenik Lukáš, nevím. Teda vím: NIKDE!!! "Tam" za ním můžou docházet odborníci, pracovníci podpůrných sociálních služeb (působí i ve Znojmě) a my ostatní, hlavně představitelé měst a obcí, si myjeme ruce, že tak je to přece správně!!!
Tak možná i proto si Lukáš vzal v krámě 5 housek, nezaplatil je, byl chycen v době koronaviru  - a dostal dva roky natvrdo! Co z takového člověka, který má před sebou ještě tři čtvrtiny života, bude, si lze jenom domýšlet. Z lesa, z kanálu, z prázdného sklepa nebo "z podmostu" toho bohužel moc nedokáže. Maximálně bude mít hlad.... A pro zaměstnavatele otázka: Kolik z vás by takového člověka zaměstnalo? Třeba na sklizeň zemědělských produktů??? A nehlaste se všichni!!!
                                                   (lan)

2 komentáře:

  1. Krádež pěti housek v nouzovém stavu se neměla k soudu vůbec dostat pro společenskou nezávažnost. Nejde o rabování. Je to netypický příklad, ukazuje to na nedostatek platné právní úpravy. Rozsudek nemůže připadat spravedlivý nikomu, ale jednalo se o recidivistu, to jsou okolnosti, které zvyšují jeho závažnost, říká Jiří Jelínek, vedoucí Katedry trestního práva Právnické fakulty UK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z diskuzí na FB: Za pět ukradených housek 1,5 roku natvrdo. Za pět ukradených miliard na rouškách a respirátorech nebude potrestaný nikdo, jsem si jist. To je naše dnešní spravedlnost v praxi. Ztrácím motivaci, neb lidu se to líbí... Kdyby ukradl 50 mega, nebo zabil prase v nouzovým stavu, Nebo se jmenoval Efko, tak se mu nic nestane. 100,-kč za housky - za to se chodí sedět.
      Nemyslím si, že se to lidem líbí. Proto před lety volili ANO s nadějí v určitou změnu. Korunu všem kauzám dal V. Klaus omilostněním kamarádů tunelářů. To je asi jedna z mnoha příčin Babišova úspěchu. Teď je slušný volič demotivovaný, protože ať zvolí koho chce, nic se nezmění. ...Umím pochopit, že jste chtěl změnit něco, co se Vám zdálo špatné. Neumím už pochopit, že jste se rozhodl pro něco desetkrát horšího. To, prosím, nesvádějte na nic, co tu bylo předtím. To už byl jenom Váš suverenní úsudek.
      mé dceři v covidu ukradli 3 zmetci koloběžku, výsledek ?
      mě hrozí 2 až 8 let vězení, protože jsem bez dovolení prohledal data v tabletu, jednoho ze zlodějů, 14.8. mám soud :-D :-D, a zloději ? no těžko říct, ale patrně nic, co mi to jen připomíná :-D

      Vymazat