středa 22. prosince 2010

Úhel pohledu: Předvolební sliby platí jen pro část Božic a to České Křídlovice aneb ráno není noc

V předvolebním programu vítězných stran byl slib, že v celých Božicích (České Křídlovice, Božice, Zámlýní, U Nádraží, Na Posádce a Kolonie) se bude svítit celou noc.
Je to krásný slib a myslím, že je třeba se nad ním zamyslet, co to přinese a co to bude stát. Každý z nás má na tento problém jiný názor, je třeba se zamyslet nad tím, že svícení po celou noc snad povede k menší kriminalitě v obci a bude se chránit soukromý majetek nás občanů. Naopak nás občany to bude stát více peněžních prostředků z našich daní, ze kterých obec žije a musí platit najaté služby (včetně odběru elektrické energie).
Odpověď na tuto otázku nechám na každém z Vás, ale chtěla jsem upozornit na to hlavní, že je potřeba chránit to nejcennější, co máme, a to jsou naše děti. Je k podivu, že v ranních hodinách, kdy je největší provoz na našich silnicích a chodnících, se svítí jen v Českých Křídlovicích (že by obecní zastupitelé měli nějaká privilegia?) a přesně v 6:50 hodin zhasínají světla v Božicích. Ale nechme toho slovíčkaření, jde mi o to nejcennější, co doma mám, a to jsou moje děti. Ráno, kdy děti odchází z domů do školy, celá vesnice je černá (kromě Českých Křídlovic - poslední světlo svítí mezi bývalou hasičskou zbrojnicí a domovem
důchodců). Děti musí potmě chodit do školy, tápou ve tmě po nerovných chodnících a místy i musí jít po silnici, protože zde nejsou chodníky. Jsou neosvětleni, mají sice někdy odrazky na oblečení a školních taškách, ale ty jim na cestu nesvítí a my řidiči je vidíme na poslední chvíli a máme problémy se jim na poslední chvíli vyhnout.
Byla bych ráda, kdyby se naše nové zastupitelstvo zamyslelo nad tímto problémem a ještě, než nám nastane jaro a změní se čas, tuto věc zvážili a našich dětem zpříjemnili cestu do školy.


Autor: Jiřina Čurdová

2 komentáře:

  1. Rád bych upřesnil, že čas zapínání a vypínání osvětlení byl posouván již několikrát, s tím, jak se posouvá svítání. A že se světla rozsvěcují a zhasínají postupně, s tím se nedá nic moc dělat. Kde na svícení hledat prostředky, jsem již psal v jiném článku a na jiném místě. A o kolik procent se sníží kriminalita v obci díky svícení, jde po dvou měsících odhadnout velice těžce. To, že děti musí chodit po silnici, kde nejsou chodníky a kde jsou, tak jsou křivolaké, to je bohužel pravda, ale je to jedna z věcí, které jsme zdědili a které minulá radnice neřešila (nebo nechtěla řešit).
    Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem o tom psal jinde, že "Na Tři krále o krok dále" a že to tedy bude lepší s ranním osvětlením obce. Bohužel zrovna dnes to neplatilo. Bylo zataženo, šerotma a světla zhasla přesně v 7:10 h! I tak jsme lepší než v Mackách - tam včera zhaslo už v 7:00 h. Ale příští rok, prosím, na zimní období nastavit zhasínání na 7:15 - minimálně do Tří králů :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat