pátek 11. února 2011

K věci: Výmoly.cz aneb na co čekáme?


„Sama jama, domy fuč“! Je to něco jako „abraka dabraka“ nebo „ententyky dva špaliky“. Taky máte nejdříve dojem nějakého nevinného dětského rozpočitadla nebo šamanského zaříkávadla. Zdání však klame! Moderní „japonština“ je i v Česku velmi dobře srozumitelná a každou zimu se přesvědčujeme – bohužel – že i velice pravdivá.
Kdo je nucen jako já, jezdit do práce vlastním vozem, má nejen plno nepříjemných zážitků z nekvalitních povrchů silnic jako takových, ale v zimním a „pozimním“ období shledává i řadu nepříjemných důsledků na svém vozidle. I proto váhám, zda neobohatit novinku na českém webu – portál Výmoly.cz (www.vymoly.cz) – o aktuální fotografie z našeho regionu.
První „drobení“ začalo hned, jak skončily velké mrazy, a teď už se to jenom přiživuje a rozšiřuje. K již tradičním místům se přidávají další, a tak je jenom otázkou času, kdy doj(e)deme se svým vozem k nějaké nepříjemné úhoně.
Moje pozornost je věnovaná především silnici II/397 Jaroslavice – Hrádek – Božice – Mackovice – státní silnice. Ta odkryla své „vnitřnosti“ již v první polovině ledna a doporučuji všem, aby zvláště v úseku nad mostkem v údolíčku mezi prvním a druhým větrolamem na Mackovice měli oči na stopkách a volant i brzdový pedál plně pod kontrolou! To, co tam bylo k vidění např. ve středu 9.2.2011 (viz foto), už je pomalu špičkou ledovce. Očekával bych, že si Správa a údržba silnic, která má zmíněnou komunikaci na starosti, udělá kontrolu aktuálního stavu vozovek a třeba pošle aspoň své pracovníky, aby ze silnic odstranili uvolněné kameny a kusy utrženého asfaltu s drtí?! Pomoc v řadě případů potřebují i poškozené „patníky s červenou hlavou“ umístěné v příkopech. S podobnými radostmi se ale na zmíněném úseku potkáme i na jiných místech. Tam už většinou uvolněné kameny odletěly do příkopů a ke krajnici, ovšem výmoly rozmanitých tvarů zůstávají a připravují se na nějaký záludný „atak“ našich vozidel.
Naprosto nedostižný zůstává i letos úsek v zatáčce u božické hospody, „ozdobený“ letos navíc již od konce podzimu otvorem zvícím velikosti jámy po dopadu „tunguzského meteoritu“ těsně u krajnice v kopci před sýpkou. Až se skoro – abych to nezakřikl – divím, že tam ještě nikdo neskončil.
A nápravy na našich vozovkách? Tak nápravy našich vozidel trpí na našich vozovkách neskutečně. Nápravy ze strany SÚS se prý dočkáme ještě letos. Ani na státní silnici Pohořelice – Znojmo však zatím žádné práce nezačaly. Nejbližší akcí – jak jsem se dočetl na stánkách http://www.susjmk.cz/index.php?susdoud=1666 – budou stavební úpravy na silnici II/397 v úseku Jaroslavice – státní hranice v délce 1,056 km v době od 21.03. do 11.04.2011. Možná, že se do té doby dočkáme odstranění aspoň těch nejkřiklavějších závad. Snad si to jako řidiči zasloužíme.

                                                                                                    Ladislav Nevrkla

















Žádné komentáře:

Okomentovat