pátek 22. dubna 2011

Tržnice: Výkup hlemýžďů


Firma Helix - Liberec sděluje, že od středy 26. dubna 2011 zahajuje výkup hlemýžďů. Vykupovat se bude vždy v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli od 16: 00 do 17:00 v Božicích 173 (Blatný).
Firma  HELIX – Liberec s.r.o. byla založena v roce 1992, kdy koupila objekt Drůbežářských závodů v Dolním Podluží a postupně jej adaptovala na provoz zpracovávající  hlemýždě. Od  roku 1994 je jediným subjektem v ČR, který se zabývá organizací výkupu a následným zpracováním hlemýžďů Helix Pomatia. Majetkovým provázáním na strategického francouzského partnera zhodnotila společnost dosavadní výrobky – předvařené hlemýždí maso a hlemýždí ulity - na polotovar, ochucenou hlemýždí svalovinu v ulitě a na hotový produkt „šnek po burgundsku“ dle originální francouzské receptury – vše v mraženém stavu.
 
Sběr hlemýžďů je prováděn s ohledem na místní podmínky, je regulován a  monitorován. Pravidelně se ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR v Praze vyhodnocuje výskyt hlemýžďů. Výhradním odbytištěm je francouzský trh, avšak v posledních letech registrujeme vzestupný zájem o tuto gurmánskou specialitu i v naší republice.

Zpracováno podle informací na webu obce Božice a firmy Helix.

                                                        Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat