středa 23. března 2016

Z březnového policejního deníčku. O veřejném pořádku v Božicích

Nehoda u Dyje viz http://www.policie.cz/
V Božicích už je delší dobu na silnicích klid a mír, přes zpomalovací ostrůvky v nově položené ulici pod masnou jezdíme dle doporučení "zóny 30" třicítkou i míň, takže si ani neprokousneme na skokánku jazyk, ani si nevyrazíme falešné "juby", a tak se podívejme na dopravní problémy v našem širším okolí.

Daleko chodit nemusíme, stačí odskočit přes Kolonku do Šanova (jel jsem to po dešti a dalo se). Tam jeden nezkušený řidič couval tak blbě, že se trefil do jiného stojícího auta a nenapadlo ho nic chytřejšího, než z místa nehody ujet! Jak kdyby nevěděl, v jaké zemi žije, že tady mají okna i dveře, ba i střešní tašky oči a uši a mobil má dneska taky každý! V policejní hlášence se o tom píše toto:
"V úterý 22.3.2016 před polednem došlo k dopravní nehodě v obci Šanov. Dvacetiletý řidič VW Golf se pravděpodobně nevěnoval plně řízení při couvání z parkoviště a narazil do vedlejšího osobního vozu Renault. Z místa však bez oznámení odjel. Díky všímavému občanovi, který vše viděl a pohotově si poznačil registrační značku, se ještě během odpoledne tohoto řidiče ze Znojemska podařilo dohledat. Na obou autech je celková škoda asi šedesát tisíc korun. Případem se dále zabýváme." Tak a máš to! 
Odpoledne jsem jel ze Znojma do Slupi (vyzdvihnout si výhru ze Znojemského týdne do Oekoplantu) a tak jsem viděl zelené nákresy na silnici mezi obcemi Dyje a Tasovice, kde došlo ke dvěma smrtelným zraněním. Na vině však je i nepřehledná silnice a náletové dřeviny, které zakrývají výhled. Silničáři by se měli chytnout za nos, mají na té tragédii svůj díl viny. O tragédie se uvádí následující: " Tragická dopravní nehoda se stala v pátek 18.3.2016 před patnáctou hodinou na Znojemsku mezi obcemi Dyje a Tasovice. Dvacetiletý řidič osobního automobilu Citroen pravděpodobně ve vysoké rychlosti dostal smyk a přejel do protisměru. Tam se střetl s osobním automobilem Opel. Pravděpodobný viník nehody na místě zemřel, stejně jako jeho pětačtyřicetiletá spolujezdkyně. Těžké zranění má i třiadvacetiletá spolucestující, která byla transportována letecky do brněnské fakultní nemocnice. V autě cestoval i čtyřměsíční kojenec, ten má lehké zranění. Řidič protijedoucího auta byl zraněn těžce. Silnice mezi obcí Dyje a Tasovice byla po dobu vyšetřování uzavřená. Objízdná trasa vedla obousměrně přes Hodonice."
Do třetice vyjížděli k vážné dopravní nehodě na silnici mezi Vítonicemi a Hostěradicemi vyjížděli ve středu 23.3.2016 ráno záchranáři ze Znojma. Vzlétnul také vrtulník z Brna. Havarovalo tam osobní auto. Narazilo čelně do jednoho ze stromů u silnice poté, kdy vyjelo ze silnice ve směru jízdy na Hostěradice. „Informaci o tom, že se tam stala dopravní nehoda, jsme dostali o půl deváté ráno. Na místě jsme zjistili, že šestapadesátiletá řidička s osobním autem Mitsubishi narazila do stromu. Zraněná žena je v péči lékařů, do Brna ji transportoval vrtulník." 

Takže jezděte opatrně, dodržujte rychlost, vzdálenosti mezi vozidly, respektujte plné čáry a nepijte alkohol. Policie má teď své dny, pardon své "kryštofy". Jestli si vzpomínáte pár let zpátky. A velikonoce jsou za dveřmi.

Na závěr ještě připojuji několik informací ze Zprávy o stavu veřejného pořádku v Božicích (in Božický zpravodaj 2/2016, npor. Ing. Jan Gross, vedoucí OOP ČR Hrušovany n. Jev.):
V roce 2015 bylo v Božicích zaevidováno pouze 18 trestných činů, což je pokles o 40% oproti roku 2014 a 48% proti roku 2013. Trestným činům jasně vévodí krádeže. Bylo jich celkem 11, a to krádeže vloupáním do domů nebo krádeže nafty. Na druhou stranu přibylo přestupků, kterých bylo v roce 2015 evidováno 47.
                                                                                            Vybral (lan)

Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/nehody/pro-zranenou-zenu-letel-vrtulnik-20160323.html


2 komentáře:

  1. Nesváděj to na silničáře!!! Řidič neměl řidičák tudíž za volantem neměl co dělat!!! A ten debil ještě ublížil nevinnému člověku, který přišel po autonehodě o nohy!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je to těžké.Při nehodě je pokaždé hlavní viník řidič jelikož nedodržuje předpisi a nevěnuje se řízení.Nedílnou součástí ale je i to jak to kolem komunikace vypadá. Nejsem z těch dobrovolných dárců orgánů snažím se předpovídat a jezdit bezpečně ale už se mi taky stalo že jsem neviděl srnu která byla zakryta keřem na kraji silnice. Párkrát sem i zažil spadlou větev po projíždějícím kamionu kde větve stromů jsou pár cm nad jeho plachtou.Nebudu však vinit jen silničáře na vině jsou i zemědělci kteří zaseji kukuřici v blízkosti silnice.Ono když dojedete na křižovatku kde je zaseta kukuřice a zastavite aby ste se rozhlédl,rozjedete se a najednou je tam další auto,nic příjemného pro oba.

    OdpovědětVymazat