sobota 18. února 2017

O božických a křídlovických zemnících a cihelnách

Zemník a cihelna na tzv. staré křídlovické
kovárně
Do roku 1945 nacházely se v části obce České Křídlovice rozsáhlé zemníky a u nich jedna až dvě cihelny. Nemám bohužel ani jeden snímek takové cihelny, i když jsem se dozvěděl, že poslední taková vzala za své před čtyřmi pěti lety. Byla však již nefunkční zasypaná a porostlá náletovými dřevinami.


Kdo vlastní v Božicích starší nemovitost nebo zahradu, kde dříve taková nemovitost stála, nachází při každém kopnutí nebo stavebním zásahu staré cihly rozmanitých tvarů, většinou s označením cihelny, kde byla daná cihla vyrobená. Těm značkám se říká kolky a v Božicích jich najdeme mraky.
Zrovna teď, když děláme doma nějaké stavební úpravy, vybral jsem pár zachovalých cihel s kolky, abych je případně nabídl nějakému sběrateli.
Jak jsem uvedl, zemníky (místa těžby cihlářské hlíny) se nacházely především v Českých Křídlovicích a v jejich blízkosti stály menší cihelny. Jeden zemník, to je tzv. Škárkovka, a v její blízkosti (dnes Čadovo) stála cihelna. Další byla v prostoru dvora tzv. staré křídlovické kovárny (dnes hasiči a sběrný dvůr) a taky u ní byla cihelna. Poslední zemník byl v prostoru dnešního domu Barákových a v jeho blízkosti byly cihelny dvě. U Škárkovky nebo u staré kovárny byly ty cihelny taky dvě, ale nejsem si jistý, jestli tam nebo tam. Takže tři ložiska cihlářské hlíny, tzv. zemníky, a pět cihelen.
Velká betonárka a cihelna pak vznikla naproti nádraží v roce 1922 - firma Ott a spol. Hostěradice - z níž se v roce 1957 stal božický závod podniku Prefa Brno. Už za první republiky byla známá výrobou bílých cihel a betonových střešních tašek (zrovna jsem je sundal), které byly použity i při stavbě božických domů. Z bílých cihel je např. dům paní Matyáškové (Waasovo-Královo) či selská stavení na Kolonce a betonku na střeše má např. Jarek Fojtík v naší ulici. Momentálně to v areálu bývalé Prefy ožívá, sídlí zde firma Possitz logistic park s.r.o., č. p. 386, 67164 Božice.

   (lan)
Zemník a cihelna na Škárkovce

2 komentáře:

  1. Ložisko cihlářské hlíny bylo také ve stráni vedle farské zahrady, kde se říkalo "Pod klášterem". Bylo to tam tak vybrané, že jsme si tam jako děti hrávaly a prolézaly tunely, které tam zřejmě po vybrání hlíny zbyly. Pak se to samo nějak zasypalo a tím pádem zmizelo. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem dostal informaci, že cihlářská pec byla v Křídlovicích někde tam, jak bude stavět Jaromír T.(bývalé Burzovo),za Esterkovým (kdysi Kapaňovým).

    OdpovědětVymazat