středa 1. února 2017

O víkendu do přírody. Oslavme tak Světový den mokřadů

U Protrženého rybníka
První únorový víkend asi nebude moc bohatý na společenské akce. Díky zimnímu počasí nás to možná vytáhne do přírody. Návštěvníkům z širokého okolí mohou Božice nabídnout návštěvu svých mokřadů a pak si dát něco na zahřátí v Hostinci u Kudličků.


Světový den mokřadů má každý rok pevné datum: 2.2., letos tedy 2.2.2017. Ale jelikož je tento den uprostřed týdne, nebrání nám zhola nic, abychom si jej připomněli až o víkendu. Božičtí vědí, kam jít, návštěvníci z okolí si mohou vybrat, jestli se projdou Mokřadem I. a II., které najdeme za božickými humny, napojené na božický lesopark Niva pod Božicemi. Oba mokřady jsou značeny hnědými informačními tabulkami u silnice II/397 blízko božického kina Marta.
Kdo už má tuto lokalitu projitou, může se vydat na náročnější vycházku kolem Božického rybníka přes mokřad Protržený rybník směrem na "Bažinu", až k "Novasu" čili Akumulační závlahové nádrži na Petrovsku. Horní část této nádrže leží na okraji známé zaniklé středověké vesnice Petrovice. Existuje několik dokladů, jež na tuto zaniklou obec upomínají. Jednak materiálně - spodní část kříže na návsi v Křídlůvkách čili Malých Křídlovicích má mít svůj původ v zaniklých Petrovicích. Druhou vzpomínkou na Petrovice mohlo být pojmenování sloučených obcí v roce 1950. Božice a České Křídlovice hledaly při slučovacím procesu v průběhu roku 1950 vhodné jméno sloučené obce a hlasovalo se taky o názvu Petrovice. Nakonec neprošel a do nového roku vstoupily sloučené obce pod názvem "České Křídlovice-Božice". Až od 21.6.1951 se obec jmenuje tak jako dnes "Božice".
Na křídlovickém katastru leží i zatím poslední mokřad v našem okolí. Ten už je pro nás z Božic trošku z ruky a považujeme jej za mokřad borotický. Jmenuje se Regionální centrum U náhonu u Borotic a podívat se tam každopádně můžeme. Taky jsem již nedávno avizoval možnost navštívit budoucí mokřad. Vybudovaný bude na Příčním potoce zhruba mezi Hoja Dvorem (dříve taky Pavlíkův Dvůr, dnes Čadův Dvůr) a "Páťákem", tj. Pátým karlovským rybníkem (ve skutečnosti a oficiálně je to Třetí karlovský rybník, protože první dva rybníky leží na božickém katastru a píšu o nich výše).
                     (lan)

Protržený rybvník

Protržený rybník

U hráze Božického rybníka

U Božického rybníka. Vlevo vzadu už se upravuje parkoviště
rozšířením příjezdové komunikace

1 komentář:

  1. Tak při současném tání toho v mokřadech asi moc nenachodíme. Třeba to za týden bude lepší, zima se má vrátit! Už se určitě všichni těšíme.

    OdpovědětVymazat