úterý 7. února 2017

V jaké společnosti to vlastně žijeme?

Ilustrační obrázek
V naší republice jsme si všichni tak nějak rovni. Ptá se čtenář ve včerejším regionálním týdeníku Znojemsko, že by ho zajímalo "Jaké máme v dnešním politickém systému třídy?"


O třídní společnosti prý slýchával před mnoha lety. A dále se ptá: "Třídní nenávist - to ještě existuje?"

Takže jak to vlastně dneska je? Jsme všichni v jednom pytli tržního hospodářství bez rozdílu? Máme všichni stejné možnosti, máme všichni stejné zabezpečení ve společnosti? No jistěže máme! Dneska doopravdy máme všichni stejné možnosti, stejné nároky a stejné zajištění. Chcete jet na Maltu? Zajděte do cestovky a jeďte si, kam libo. Chcete novou LED televizi? Najeďte si na vhodné webové stránky, objednejte si z široké nabídky a zásilková služba vám zboží doveze, až za dveře vašeho domu! Nemáte zrovna potřebnou hotovost? Žádná křeč. Tolik půjček, kde po vás skoro nic nechtějí, "když ptáčka lapají"? To tady kdysi dávno doopravdy nebylo .... Jen to potom splácet ...
Ale teď taky vážně: Jsme tedy společnost beztřídní, nebo tady snad nějaké společenské třídy jsou? O jedné třídě slyšíme poměrně často, a to o "třídě střední"! Ano, ano, "všichni jsme Gogo ", jak říkal legendární Josef Hlinomaz ve Čtyřech vraždách stačí, drahoušku! Všichni totiž chceme být příslušníky střední třídy, protože do vyšší třídy patří asi jenom miliardáři typu Andreje Babiše a do nižší třídy sám sebe nikdo řadit ani moc nechce. Určitě jsou tady podnikatelé a živnostníci označovaní jako OSVČ, pak je tady rozsáhlá skupina státních zaměstnanců a určitě se řada občanů považuje za dělníky. Většina z nich se sama asi řadí do "střední třídy". Komunističtí poslanci teď v parlamentu navrhují jasně vydělit skupinu označenou jako "příživníci" a brzy může následovat její protipól "vykořisťovatelé". No, to je slovník ...
Klasické dělení známé z minulosti prostě neplatí, nové neumíme pořádně pojmenovat, ale jedno je jisté: Společností třídní jsme, i když jsme si tak nějak všichni rovni, všichni tak nějak nakupujeme ve stejných obchodech (oblíbené tuzexy už dávno nejsou), chodíme do tak nějak stejných státních škol a ke stejným lékařům za tak nějak stejných podmínek. Takže třídní nenávist asi dneska fakt neexistuje. Nemá totiž z čeho vyrůst. A zatím se zdá, že s tím nic neudělá ani EET! Nebo je to všechno tak nějak jinak?

                   (lan)

Příklad moderní klasifikace společenských tříd jsem našel na wikipedii. Tak se tam zkuste zařadit.

Příklad 1:


Příklad 2:
Dělení je v podstatě do tří velkých tříd (rozklikněte si obrázek):
1) servisní třída
2) nemanuální pracovníci, maloburžoazie a farmáři
3) dělnická třída


1 komentář:

  1. Sociální demokracie svými aktuálními daňovými návrhy rozproudila debatu, kdo ještě patří do střední třídy a kdo už ne. Člověka se 70 tisíci hrubého už do ní neřadí. Podle expertů je to však komplikovanější, mnohem víc záleží na profesi či na tom, odkud získané prostředky pocházejí.
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/

    OdpovědětVymazat