středa 13. října 2021

Příběh z železné opony


Dne 2.6.1952
v 09.45 h došlo v úseku roty Hrabětice ke střetnutí agenta CIC Betáše Josefa s dvoučlennou hlídkou SNB při kontrole průkazu. Agent vytáhl z boční kapsy pistoli a proti hlídce několikrát vystřelil. Hlídku nezasáhl a dal se k útěku ke státní hranici.


Hlídka SNB vyrozuměla ženijní skupinu VB, která v blízkosti pracovala, a také velitele roty Hrabětice. Za pronásledování agent po příslušnících ještě střílel. Agent se ukryl ve vysoké trávě, kde byl spatřen svobodníkem základní služby Trudičem a podporučíkem Bártou, kteří byli napadeni palbou narušitele.

Vzhledem k tomu, že  svobodník Trudič nebyl ozbrojen a poblíže stojící příslušník SNB byl palbou překvapen a nehodlal použít zbraně, svobodník Trudič tomuto odebral pistoli a střílel proti narušiteli současně s podporučíkem Bártou. 
Narušitel byl zasažen dvěma náboji a podporučík Bárta zasažen do nohy nábojem vystřeleným narušitelem. Agent Betáš vyčerpán chtěl spáchati sebevraždu, avšak výstřelem z pistole se zasáhl pouze do prsou a byl dopaden živý, když měl v aktovce 4 útočné RG americké výroby. 

Za tento čin byli vyznamenáni jak poručík Bárta i svob. Trudič medailí za statečnost.

                                                              (lan)






Příběh převzatý z Vojenské kroniky 4. znojemské pohraniční brigády 1945 - 1955 autora Pavla Vaňka z roku 2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat