pondělí 4. dubna 2022

Pozná někdo čtvercový dvůr v Božicích 30. let

 


Je to hodně obtížná otázka, vypátrat podle staré fotografie, kde se mohl v Božicích (nikoli v Českých Křídlovicích) nacházet prostorný čtvercový dvůr. Nejvíc nás zaměstnává nápis nad dveřmi "AHA", což podle dobové terminologie byl na jižní Moravě s početnou německy mluvící částí obyvatelstva výraz pro WC.


Pak by to skoro znamenalo, že ten dvůr by měl patřit k nějakému hostinci. Jenže hostince v Božicích byly pouze dva a oba měly dvorky malé. Ten jeden byl v pozdější budově kina, takže tam dobře vidíme, jak je to tam na dvorku maličké, ten druhý o kousek dál na rohu bývalého Pajerového, pod Fňukalovou stolárnou. Ten už je zbouraný, ale nějak se mi nezdá, že by tam dvorní trakt byl tak prostorný jako je na fotografii.

Pak nezbývá, než uvažovat, že to je dvůr některého selského stavení, která se v Božicích 30. let nacházela prakticky jenom v ulici "Dolní" - dnes bychom řekli třeba Prelátova (od Vlachynských a Slováčkových po Kudličkovo-Paděrovo), nebo v ulici "Horní" - dnes říkáme ke zdravotnímu středisku, původně k Panskému domu.

Tak zkuste poodhalit tajemství této staré fotografie. Na facebooku k tomu už od včerejška živě diskutujeme - viz https://www.facebook.com/Nevermind1956.

                                      (lan)

7 komentářů:

  1. Tak máme tady první vážnější typ: staré Kudličkovo (dnes zbořeno a novostavba Turoňovi) u kapličky. Ano je to velmi pravděpodobně tento dvůr.

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jestli je tato fotka z Božic. Prošel jsem si letecké snímky Božic z roku 1938 a takovou budovu se stavební strukturou jsem nenašel.
    Co je nutné hledat-sledovat
    1. 2 komíny
    2. vikýř - ten jsem našel jenom na velkých hospodářských budovách
    3. velký průjezd
    4. velké a vysoké stromy za střechou domu.

    Našel jsem obdobnou budovu v Břežanech u zámečku na rozcestí k vodní ploše. Přidal bych i foto, ale nevím jak.
    Připojuji adresy na letecké snímky z roku 1938 pro Božice a Břežany
    https://ags.cuzk.cz/archiv/openmap.html?typ=lms&idrastru=WMSA08.1938.ZNOJ09.01257
    https://ags.cuzk.cz/archiv/openmap.html?typ=lms&idrastru=WMSA08.1938.POHO86.01204

    OdpovědětVymazat
  3. Smím se prosím zeptat, odkad ta fotka je a proč je jistý, že je to z Božic?

    Celkem jistě je to hospoda. Čepovaný pivo, ty sudy vpravo, popsanej záchod, spíš pisoár s velkým větracím oknem a lucernou vedle vchodu (mmch. můj děda říkal běžně, že "jde na aha", zas tak exotický nebo slangový, natož lokální na Znojemsku, mi to nepřijde, spíš dobový), - to arci nevypadá na normální statek, kde si pantáta na hospodu jen hrál ve volným čase. I ten stolek s těma židlema (a strom v kýblu) mi připomíná spíš zahradní restauraci než běžný vybavení selský usedlosti. -- Podle Pfistera byly - což bych četl jako "krátce před válkou a/nebo během ní" - v Božicích hospody jen dvě - Fröhlichova a Wollonerova (str. 33), ty křídlovický neuvádí vůbec, akorát ještě zmiňuje ty dvě u nádraží. Stejně tak píše v oddíle o motorizaci (str. 97-98) jmenovitě, kdo měl jaký přibližovadlo, což byl děsnej luxus, a motorku měli podle něj tehdy jen Fröhlich(!), Eichinger, Mistera a Schneider (ten měl jinou a s jiným číslem, viz fotka na str. 98).

    Nojo, z toho bych řekl, že to je nejspíš Fröhlichova hospoda a hotovo. Nikdy jsem tam nebyl, jak vypadá dvůr nevím, ale koneckonců vjezd tam má podobnej tvar jako ten vjezd na tý fotce, basta. Jenže kolega předřečník má naprostou pravdu v tom, že k tomu leteckýmu snímku to nepasuje, nejen že tam nejsou ty komíny, nejen že ty stromy, co jsou vidět za hřebenem střechy, vypadaj jako hned za ní a ne až ob další barák u kapličky, ale dokonce tam nevidím ani ten příčnej trakt.

    Wollonerova hospoda to nejni určitě, ta byla podle fotek vyšší než na ní kolmo stojící křídlo, a na tý záhadný fotce jsou obě střechy stejně vysoký. Proto se s dovolením taky ještě jednou ptám, jestli to jsou na sto procent Božice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to z publikace "Okres Znojmo Jižní Morava Vyhnání Němců z vlasti 1945 -1946" z roku 2018.

      Vymazat
    2. A je tam pod fotkou přímo napsáno: Božice. Čtyřhranný dvůr. Vzpomínkový text, jehož součástí je i tato fotografie, je Hermann Nagl. Vzpomínka vyšla v roce 2001 ve sborníku DER SÜDMÄHRER" v číslech 2, 4, 5, 6 a 8. Asi je toho tam podstatně více, než bylo vybráno pro tuto publikaci

      Vymazat
  4. Děkuju za odpověď resp. upozornění. Ročník 2001 je moc starej na to, aby byl na download, ke stažení je to zjevně až od poloviny 10. let, a ke koupi ho taky nikde nevidím (no, ne že bych se do kupování hnal). Zdá se, že je to k půjčení v rakouský státní knihovně, ale tam se bohužel dřív jak na podzim nedostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podzim tady máme co by dup!!! Čas neskutečně letí!!! A pokud se podaří odhalit taje této fotografie, bude to záslužné. Díky!

      Vymazat