pondělí 11. dubna 2022

Zamyšlení nad radary v Božicích


Dneska se opět velmi živě diskutuje
o umístění amarického radaru v Česku, konkrétně v Mošnově na severní Moravě. Už jednou se tady podobná diskuze vedla v roce 2009, tenkrát mělo jít o umístění radaru v Brdech. My v Božicích o radarech v Česku (kdysi Československu) víme své a myslím - aspoň jsem to nikdy neslyšel - že by někdo z občanů měl něco proti radarům.


Naopak. Na Den armády 6. října jsme pravidelně se školou chodili nahoru na posádku a tam nám byly nějaké věci ukázány. Samozřejmě, že ne ty tajné, exkluzivní, ale to, co šlo, o tom se mluvilo. Bylo to v 80. letech, kdy se na božickém a borotickém letišti objevily vrtulníky, a ty už nebyly veřejností tak kladně přijímány. Taky ekologům vstávaly z vrtulníků vlasy hrůzou na hlavě a dropi, kteří v těchto místech původně část roku přebývali, se odstěhovali za hranice do podstatně klidnějšího Rakouska.

Něco z histrie radiotechnické roty v Božicích jsem v minulých 15 letech publikoval na tomto blogu, tak dnes jen připomenu to základní:

V roce 2013 to byl článek 

pátek 3. května 2013

Radiotechnická rota v Božicích byla založena v roce 1957. Jak ukazuje i současnost, vývoj tohoto typu vojska byl a je velmi dynamický. Bez ohledu na politické poměry je určitě dobré se k "vojenské tradici" Božic přihlásit.
V roce 1956 došlo v čs. armádě transformaci a modernizaci. Došlo ke spojení stíhacího letectva, protiletadlového dělostřelectva a radiotechnického vojska v jeden celek a velitelství bylo transformováno na Velitelství letectva a protivzdušné obrany státu. Do výzbroje byly v letech 1956 - 1960 postupně zaváděny modernější typy radiolokační techniky, jako např. P-10, P-15, P-20 a P-30. Od roku 1965 byly zasazovány automatizované systémy velení VOZDUCH V-1P a dochází k transformaci jednotek na radiotechnické roty.
V roce 1977 pak se vytvářejí dvě radiotechnické brigády, dva provozní prapory a dva nové radiotechnické prapory. Božická 612. radiotechnická rota (krycím názvem (VÚ 5948/D Božice) byla součástí 61. radiotechnického praporu Sokolnice a začleněna pod 2. provozní prapor Rebešovice. Ten patřil pod 2. radiotechnickou brigádu Brno. V roce 1971 byl božické rotě udělen titul Vzorná jednotka. Převzal jej tehdejší velitel major Jozef Čerňan.
Přehled velitelů božické roty:
1. npor. Josef Zapletal (1957 - 1959)
2. npor. Josef Sysel st. (1959 - 1961)
3. npor. Alois Chromčík (1961 - 1965)
4. kpt. Alois Pospíšil (1965 - 1968)
5. mjr. Alois Chromčík (1968 - 1971)
6. mjr. Jozef Čerňan (1971 - 1974)

A něco z činnosti v jiném článku 

sobota 20. dubna 2013

V roce 1962 byli u jednotky vycvičeni operátoři P-15 a četař Čížek byl vyhodnocen jako nejlepší v rámci 7. armády. Jednotka i její součásti byly velmi dobře hodnoceny a oceňovány  tituly vzorné družstvo nebo vzorná četa.. Jednalo se např. o četu P15 NRL kpt. Marek, VD des. Stržínek, dva tituly vzorné družstvo P-15 a P8, 1 titul vzorná četa vidového průzkumu, 15 vojákům byl udělen odznak vzorného vojáka a jednotka byla vyhodnocena jako nejlepší v automobilní službě pod vedením PNATS rtm. Tomáška. V období 25.5. - 5.8.1964 probíhalo u božické jednotky natáčení Československého armádního filmu pod názvem Karavana.

                                   (lan)

Jeden z veliteků major J. Čerňan

Vzorná rota

Vojáci v letech 1962 - 1964

Nezapomenutelný parťák od "kulatého stolu"
pan Miroslav Tomášek (zvaný taky Netomášek)
byl jedním z vojáků, kterí v Božicích na konci
50. let stavěli tzv. vojenské bytovky. Sedí
první zprava


3 komentáře:

  1. Asi proti radarům nikdo nic neměl. Málo z nás ví o vlivu nebezpečného neionizujícího záření, to totiž není vidět, cítit, ale škodí. záleží na síle. Jak silné je u radarů to netuším, ale třeba u rozhlasových vysílačů byla ochranná pásma vysílače. Velikost tohoto pásma je odvozena dle jeho výkonu.

    I obsluha radaru měla jasně předepsanou dobu u tohoto zařízení a po určité době se zcela měnilo osazenstvo.
    Dokonce se prý tradovalo, že toto záření mělo vliv na potomstvo pracovníků. Prý pak měli vetšinou jen samé holky.


    Jestli třeba Drop neodešel právě z tohoto důvodu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím.
      V Božicich jsem sloužil 1970-1972 jako operátor P-15.V blízkosti radarů jsme měli nařízeno
      chodit okopy ,které byly propojeny s ostatními bunkry.Nikdo tama nechodil.Na strážní věži
      na rotě měli strážní m.j nosit ochranné brýle proti vyskofrekvečnímu záření.Za 1hodinu služby na radaru byla odměna 40 haléřů.Jednou jse bral i se služným 400Kč.Také jsme se někdy vozili na anténě radaru.Vliv na zdraví to asi má,ale všichni operátoři z té doby ještě žijí a to je dobře.

      S pozdravem
      Paleček Vlastimi čet. v záloze

















      Vymazat
  2. Netuším jak to bylo u radaru, ale třeba velíny rozhlasových vysílačů se odstiňovaly. Tak se částečně eliminoval vliv záření na obsluhu.

    OdpovědětVymazat