sobota 11. února 2023

A co je ještě nového v Božicích?


V záplavě nových informací
by neměly zapadnout ještě některé další, jakou je třeba výtahová plošina u KD, stavba hasičských garáží, rekonstrukce bytu v Jiráskově domě na dva, kanalizace Na posádce a v Zámlýní a taky rekonstrukce vytápění školy.


Instalace výtahové plošiny u kulturního domu je na dobré cestě, na tahu je nyní naše obec, protože ve skladu už je plošina připravená. Takže je třeba zpracovat rozpočet, provést stavební přípravu a může se instalovat. Těší se všichni, kteří mají zdravotní problém se zdoláváním schodišť před budovou i v budově kulturního domu.

Stavba nových hasičských garáží probíhá rovněž podle plánu a na jaře letošního roku by měly být slavnostně otevřeny. A ve výhledu je i nové vozidlo pro naši zásahovou jednotku.

Charakter výjezdního zasedání měla jedna ze schůzí obecní rady. Kontrolní den zjišťoval mj. průběh rekonstrukce obytné části Jiráskova domu na Kolonce. I zde probíhá adaptace na dva samostatné byty úspěšně. Kontrolou prošly i obecní byty nad školou. Jeden nedávno uvolněný už si nová zájemkyně prohlédla a čeká se na její souhlas, další takto uvolněný byt bude předmětem jednání v nejbližších dnech, zde ale bude muset proběhnout nejdříve vyklizení a nezbytné opravy. Vlastními silami pak obec provádí opravu bytu, který v této části před časem komplet vyhořel. Brzy se bude též řešit jeden uvolněný byt nad kulturním domem. Otázky spojené s výběrem nájemníků do těchto bytů nejsou jednoduché a obec má stanovéná jasná kritéria, jak při přidělování postupuje.

Rekonstrukce vytápění budovy základní školy je akce, která by měla proběhnout ještě letos, neboť je zde šance na státní dotaci, která může pokrýt velkou část nákladů. Dotační podpora musí být vyčerpána do konce roku 2023. Projekt od firmy Petr Taflíř je již hotov od roku 2021 a výběrové řízení na dodavatele a zhotovitele bude zadáno odborné firmě.

Schváleno bylo i rozšíření zázemí Rybářského sdružení Božice u Božického rybníka v Údolí lásky. K dřevěné chatě přibude ještě dřevostavba pro oblužný úsek při akcích spolku jako jsou třeba velmi oblíbené rybářské závody. Už letos v sobotu 6. května bychom tak měli být obloužení u nových výdejních pultů.

Probíhá rovněž projektová příprava výstavby kanalizace v lokalitách Posádka a Zámlýní. I tady se objevila komplikace v podobě nepřiměřených požadavků některých vlastníků pozemků a také zde s nimi probíhají jednání.

Na jeden problém jsem byl upozorněn přes FB. Po obci prý se pohybuje místní distributor drog.

A v sobotu 18. února nezapomeňte na tradiční fašank. Sraz masek pro obchůzku po obci je už o půl osmé ráno před kulturním domem.

              Zaznamenal -lan-

2 komentáře:

  1. Nema nekdo kontakt na toho dealera ? 🙏🙏

    OdpovědětVymazat
  2. Myslim si ze v Bozicich je tech dealeru malinko vic nez jeden 😅

    OdpovědětVymazat