pátek 14. dubna 2023

Jak to bylo s božickou peticí?

Jeden z kritických úseků silnice
II/397 při průjezdu Božicemi

S mírným údivem jsem zaznamenal na čtvrtečním zasedání zastupitelstva obce Božice informaci o podání petice občanů nazvanou Za zlepšování dopravní situace v obci Božice.


Zmínka zazněla již v úvodu ve zprávě kontrolního výboru a podrobněji ji rozvedl ve své zprávě z činnosti rady obce starosta Jiří Čada.

Petici obdržel Obecní úřad Božice, SÚS Jihomoravského kraje, MěÚ Znojmo, odbor dopravy a Jihomoravský kraj jako vlastník komunikace. Podle vyjádření pana starosty smetl Jihomoravský kraj uvedený dokument se stolu s konstatováním, že je sice nazván "peticí", ale nesplňuje náležitosti petice. Naopak SÚS JmK a odbor dopravy MěÚ Znojmo se podněty obsaženými v petici vážně zabývají. SÚS počítá s urychlením opravy kritického úseku komunikace II/397 od mostu po kruhový objezd u školy už v roce 1925, a odbor dopravy MěÚ Znojmo i za přítomnosti policie provede kontrolní šetření na místě již v úterý 18. dubna 2023.

Samozřejmě, že je velmi chvályhodná aktivizace občanů obce bydlících v uvedeném úseku a sestavení zprávy ("petice") o neudržitelném stavu nejen silnice, ale i o ohrožování statiky domů podél této komunikace a taky velkých problémech s výjezdem vozidel z bočních ulic na páteřní krajskou silnici II/397 vedoucí z Hostěradic do Jaroslavic přes Mackovice, Božice a Hrádek. Navíc s výhledem na možnou zvýšenou zátěž, pokud by se  realizovala navržená rekultivace pískovny Božice s dopravou minimálně 17 nákladních kontejnerů denně po dobu 20 let!

Přijde mi však, že většině občanů Božic je to všechno tak nějak jedno, protože třeba podpis cca 80 občanů pod zaslanou "peticí" je docela málo. Nebo je chyba i někde jinde?

                                                                           Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. SÚS počítá s urychlením opravy kritického úseku komunikace II/397 od mostu po kruhový objezd u školy už v roce 1925-předpokládám,že správný rok je 2025 :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Že by ve vedení obce, možná by měla víc zapracovat, možná tím směrem nejezdí, neví...

    OdpovědětVymazat