úterý 25. dubna 2023

Max Mayer ve svém božickém arboretu

 V roce 1895 koupil tehdejší křídlovický farář - pozdější olomoucký kanovník, rytíř a baron - prelát Max Mayer dvojdomek č. 9 a 10 (dnes č. 94 a 95). On bydlel v domě č. 94 (před cca 38 lety zbouraný a postavený nový se stolařskou dílnou), v sousedním jeho příbuzná Margareta Kleinschmitzová, později provdaná hraběnka von Thavon a jestě později Stosiusová. 

 


Ta se o oba domy starala, stejně jako o asi hektarovou zahradu za oběma domy. Zahrada byla obehnaná zdí, jejíž část stále stojí. No a na té zahradě vysadil prelát Max Mayer vzácné exotické rostliny a stromy z celého světa a vytvořil tak jedinečné arboretum neboli botanickou zahradu. Pro část rostlin a květin zde byl postaven skleník a v prostoru zahrady stály tři altánky sloužící k odpočinku. Pan prelát zemřel v roce 1928, paní Markéta byla rakouskou státní příslušnicí (manžel dr. Stosius byl Vídeňák) a mohla v naší obci zůstat. Byli občané, kteří si ji v Božicích pamatovali.  

       Někdy kolem roku 1947 se však z Božic odstěhovala do Vídně a tam tuším v roce 1970 zemřela. V domě po ní v nájmu bydlela známá božická rodina Župkových. Ti se však z Božic po "akci Světlana", do níž byl zapleten i jejich syn Svatopluk, po jeho zatčení v roce 1950 odstěhovali. 

V roce 1951 byla do opuštěné budovy po paní hraběnce přestěhována mateřská škola a byla zde až do roku 1966. Zahrada postupně chátrala a mizely z ní cizokrajné stromy a rostliny, protože se o ně asi nikdo nestaral. To už by mě museli doplnit pamětníci. Třeba ti, kdo zde chodili do mateřské školy. Já to nevím, já tady tenkrát ještě nebydlel.

Bohatá diskuze k příspěvku se rozproudila na mém FB.

                                                                                     Ladislav Nevrkla, ProBožice

Pan prelát ve své botanické zahradě (arboretu), též se slečnou Markétou, která se domy a zahradu starala v dobách, kdy byl pan prelát olomouckým kanovníkem (od roku 1899)






1 komentář:

  1. Na ten dům je pohled přímo ze zahrady. Já tam chodila rok před školou, tj. v pěti letech a těch vzácných stromů i rostlin tam bylo hodně. Ještě v době, kdy jsem tam zavítala v době dospělosti na návštěvu, tak se tam ještě něco málo našlo. (me)

    OdpovědětVymazat