neděle 12. prosince 2010

Putování 10: Kdepak stál královský hrad Karlskrone?

 Před dalším dílem našeho putování musím poděkovat Láďovi Nevrklovi ml. za odhalení botanické zahrady v pražské Tróji a hlavně za doplnění ohledně dalších pražských botanických zahrad, možnosti zakoupení tzv.trójské karty, se kterou je možno navštívit i blízké ZOO či Trójský zámek. Jde vidět, že autor odpovědi zná naši metropoli dost dobře.
Venku začala zima, ale to nám nemusí bránit vydat se za další památkou. Tentokrát bych Vám chtěl představit dominantu jednoho z našich krajů.  Záměrně zamlčím kterého, protože pak už by to bylo moc jednoduché. Jedná se o zříceninu královského hradu, jehož původní název byl Karlskrone. V českém prostředí se však tento název neujal a tak byl hrad nazván podle jména kopce a buližníkové skály, na níž byl vybudován v letech 1356-1361 za vlády českého krále a císaře Římské říše Karla IV. Stavitelem hradu byl pravděpodobně Michal Parléř. Jako správci hradu-purkrabí byli většinou příslušníci drobné šlechty. Jejich povinností bylo sledovat a zajišťovat bezpečnost obchodní cesty z Norimberka přes Řezno do Prahy, vykonávat soudní pravomoc nad přímými poddanými panovníka a měli i pravomoc soudit a popravovat zločince. Úřední funkcí prvního královského purkrabího na hradě byl pravděpodobně za odměnu pověřen Zdislav Chlup, který úspěšně vedl výstavbu hradu. Posledním byl asi hejtman Racek, za jehož vlády, v polovině 16. století hrad vyhořel.
V dalších letech hrad postupně vlastnily tyto šlechtické rody: 1496-1561 páni ze Šternberka, 1561-1710 Kokořovci z Kokořova, 1710-1816 Černínové z Chudenic, 1816-1920 Valdštejnové. V roce 1920 hrad i lesy koupila od Valdštejnů zdejší obec a během několika posledních let prošel postupnou rekonstrukcí. Zřícenina hradu ve výši 569 metrů nad mořem vévodí širému okolí a je z něj nádherný výhled po celém okolí. Od roku 2005 je též v noci osvětlen.
Tak co, milí turisté, poznáte, kterému kraji tento mohutný hrad vévodí a jak se jmenuje? Jistě to pro Vás nebude těžké a budu se těšit na Vaše odpovědi. 

                                                                                              Karel Kučera








2 komentáře:

  1. Jsem rád,že fotohádanky opět pokračují. Dnes se jedná o hrad Radyně na vrcholku kopce nad Starým Plzencem. Pěkná je i turistická známka,která je k dostání v pokladně hradu.Škoda, že tyto arch. skvosty,ať hrady,zámky nebo rozhledny v této části republiky jsou od nás hodně vzdáleny. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za Vaši odpověď, která je samozřemě správná. Je to zřícenina královského hradu Radyně a je to dominanta plzeňského kraje. Je pravdou, že tyto krásné památky jsou dost vzdáleny od naší domoviny, proto se budu snažit je všem milovníkům naší historie přiblížit alespoň na fotografiích a něco málo napsat o jejich minulosti.Toto je mým hlavním cílem pro naše občany a třeba některá z památek někoho uchvátí tak, že ji bude chtít navštívit i přes svou vzdálenost, či do těchto končin zavítá z jiného důvodu a pak není problém danou lokalitu navštívit. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat