neděle 3. dubna 2011

Ekologie: Jak funguje čistírna odpadních vod


    Dne 1.12.2002 byla uvedena do zkušebního provozu čistírna odpadních vod v Božicích a 4.12.2003 byla puštěna do trvalého provozu. Jedná se o mechanicko-biologickou čistírnu s dlouhodobou aktivací s nízkým zatížením kalu a s úplnou stabilizací kalu. Její kapacita je plánována pro 2 100 EO (obyvatel), průměrný denní průtok může být až 4,01 l/s.  Protože kanalizační síť sbírá doposud odpadní vody z obce Velký Karlov a pouze z části Božic, není kapacita ČOV plně využívána . Je s podivem, že majitelé některých domů nejsou na síť napojeni, i když tuto možnost mají a raději likvidují odpadní vody různými záhadnými způsoby a třeba i vypouštěním vod do nepoužívaných studní a sklepů.
    Předčištěné odpadní vody, zbavené hrubých nečistot na strojně stíraných česlích FONTÁNA, natékají do aktivačních nádrží a jsou provzdušňovány jemnobublinnými aeračními elementy. Proces je řízen kyslíkovou sondou. Aktivační směs natéká přes uklidňovací válec do vestavěné kuželové dosazovací nádrže. Ze dna nádrže je kalovým čerpadlem odčerpáván vratný a přebytečný kal do kalojemů. Po zahuštění a stažení kalové vody zpět na přečištění, jsou kaly převáženy na ČOV v Dobšicích na další zpracování.
    Chybou bylo, že do splaškové kanalizace byla částečně napojena i voda z dešťové kanalizace. Při přívalových deštích dochází k prudkým nátokům do ČOV a to může částečně, i když krátkodobě ovlivnit čistící procesy. Navíc se zvyšují náklady na provoz, protože veškerá voda musí být do ČOV přečerpávána. Také vyvážení odpadních vod z jímek působí někdy problémy, protože z jímek je kal "mrtvý" a jako takový nemá schopnost samočištění, musí být naředěn kalem aktivním v ČOV. ČOV však takto může přepracovat pouze 10% svého denního nátoku.
     Dokončení kanalizace v obci bude znamenat plné využívání kapacity čistírny, i když ještě dostatečná rezerva zůstane. Obec by však už konečně měla vydat patřičnou vyhlášku, která by občanům ukládala povinnost připojovat své domky, pokud je to možné,  na kanalizační síť. Současný stav by po dokončení sítě neměl být tolerován.  Je to sice těžké, ale když to jde jinde, půjde to snad  i u nás.
Na snímcích je pohled na areál ČOV, česle FONTÁNA (což je řada rovnoběžně postavených tyčí), ovládací panel, provzdušňování zahuštěného kalu a porovnání vody přitékající a přečištěné. 
               
                                                                                                   -hic-
 



 

4 komentáře:

  1. Povinně by se všichni měli připojit na čov. Radši nechci vědět, co s odpadními vodami provádí nepřipojení :/

    OdpovědětVymazat
  2. No co by ,pouští to do trativodů ,do studní ,do sklepů i na ulici.

    OdpovědětVymazat
  3. To je pravda, přitom ČOV jsou dnes fakt díky dotacím dost dostupné. dokonce se na odvodnění pozemku a řešení šedých vod dalo čerpat téměř celé dotační období a ani se peníze nevyčerpaly. Teď to už bude mnohem složitější.

    OdpovědětVymazat
  4. chodím srat na hnuj a vodou zalévám

    OdpovědětVymazat