středa 27. dubna 2011

Za krásami naší vlasti 16: Zřícenina na vápencových skaliskách

Dnes Vám chci představit jednu z nejkrásnějších a nejromantičtějších hradních zřícenin v Jihomoravském kraji.
Tento hrad byl vybudován ve 2.polovině 13.století jednou z větví švábského rodu Wehingenů. Od roku 1310 patřil Lichtenštejnům, kteří zde vládli více než dvě století. Kolem poloviny 16. století byl zřejmě opuštěn a změnil se v ruiny. V roce 1590 se hrad poprvé připomíná jako pustý.


Hrad byl vybudován na dvou strmých vápencových skaliscích, oddělených hlubokou roklí. Palácové zdivo se dochovalo zhruba do výšky 8 metrů. Palác byl ze severní částí hradu zřejmě spojen mostem nad nejužší částí rokle. Na druhém zhruba obdélníkovém skalisku se dochovaly pouze základy obvodových zdí a spodní část hranolové věže.
Hradní zříceniny jsou celoročně volně přístupné a z nejbližší obce jsou vzdáleny asi tři kilometry. Vzhledem k tomu, že toto místo je nepříliš vzdáleno od naši obce, tak si myslím, že pro Vás nebude problém určit, o jakou hradní zříceninu jde.
Karel Kučera










7 komentářů:

  1. Tak nevím zda jsou božičtí líní chodit nebo odpovídat, ale předpokládal bych, že tuto zříceninu, téměř na dohled , by měl poznat a navštívit každý.Jen napovím, že výborná je pěší túra z žel.zastávky Popice do Mikulova. Délka 19 km , tedy ideální pro jednodenní výlet. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak. A to těch zřícenin je v okolí více. Karel Kučera.

    OdpovědětVymazat
  3. Jedná se zřejmě o Sirotčí hrad na Palavě. Byl jsem zde v loňském roce a
    je tam moc hezky. Vůbec celá Pálava stojí za návštěvu, škoda, že hodně
    místních ji moc nezná a máme to za humny.
    Karel H.

    OdpovědětVymazat
  4. Dá se jít z Dolních Věstonic nebo z Pavlova až do Mikulova. Možná si někdo z mých bývalých žáků vzpomene, že jsme to kdysi šli (tuším červen 1987), nad Klentnicí jsme hráli fotbálek, najednou se zatáhlo (jak je to na Pálavě docela běžné) a do Mikulova jsme dorazili promáčení skrz naskrz. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně jste se rozhoupali. Samozřejmě že jde o Sirotčí hrádek. Rodu Wehingenů, kteří hrad založili, se též říkalo Siroti, či Sirotci, odtud pak je pojmenování tohoto hradu. Celá Pálava je opravdu moc krásná a máme ji téměř za rohem. Je zde i velké množství cyklotras na výlety na bicyklech. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  6. Když tedy píšeme a pějeme chválu na krásy Pálavy, nabízím tip na výlet a dolňuji pár snímků jen několik dní starých. Vlakem do Pouzdřan ( 10 zón IDS) , pěšky směr Mušovské jezero, přechod přes řeku Svratku, kousek dál přes řeku Jihlavu a dále po ochranných hrázích kolem vody až do Pasohlávek a odtud autobusem do Mikulova a zpět do Božic.(celkem 8 zón ) Délka trasy 12 km. Na jednom snímku je pohled na řeku Jihlavu, na dalších jsou pohledy přes vodu na Pálavu a na jednom je část sklepní uličky v Pouzdřanech. Při vzpomínce na božické sklepní uličky, musím jen hořce povzdechnout...
    -hic-

    OdpovědětVymazat
  7. Ivanovy snímky jsou poslední čtyři. K vinařským uličkám: Už některé vypadají jako ty rakouské ... Naše mi dokonce přijdou takové příjemnější, míň vyumělkované, i s nějakou drobnou vadou na kráse! (lan)

    OdpovědětVymazat